«Είμαστε με όλες τις γυναίκες που σπάνε τη σιωπή»

0

Ανακοίνωση του Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία

Οι απαράδεκτες αντιδράσεις που εκφράζονται με αφορμή τις καταγγελίες γυναικών περί βιασμού είναι η αγωνία του πατριαρχικού κατεστημένου για την επιβίωση της εξουσίας του επί ανθρώπων και πραγμάτων.

Είναι η αγωνία τους ότι αλώνεται ο χώρος εξουσίας τους και θα αναγκαστούν να τον μοιραστούν με το άλλο φύλο σε συνθήκες σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Παρακολουθούμε με αγωνία και θυμό τα όσα λέγονται και γράφονται εναντίον της Σοφίας και της κάθε Σοφίας, που μίλησε είκοσι χρόνια μετά. Γιατί μπήκε μέσα στο δωμάτιο; Και γιατί τώρα το θυμήθηκε. Ε όχι και εσύ! Εναντίον των φοιτητριών: τι είναι αυτά που λένε; Για την πατρίδα που είναι σε δύσκολη θέση και μείς ασχολούμαστε μ’ αυτά. Για το τι φορούσες; Τι ώρα ήταν; Γιατί τα ήθελες!

Είμαστε με όλες τις γυναίκες που σπάνε την σιωπή, που ανοίγουν το στόμα τους και μιλούν τώρα. Η βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση ζουν και βασιλεύουν όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην χώρα μας που η κουλτούρα της πατριαρχίας, των έμφυλων στερεοτύπων, του σεξισμού, οδηγούν στην βία κατά των γυναικών/κοριτσιών και όπου φταίει πάντα «αυτή που τα ήθελε» και λέγονται αυτά βέβαια από άντρες και από γυναίκες. Η κουλτούρα του βιασμού στον αθλητισμό, στα πανεπιστήμια, στους εργασιακούς χώρους, για ένα μεροκάματο, για μια θέση εργασίας.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε ως κοινωνία και ως γυναικείο κίνημα δύο μεγάλες ευκαιρίες. Μία με την πανδημία και τον κορονοϊό, όπου αναδείχτηκε ο ρόλος των γυναικών στην εργασία και ποια είναι τα επαγγέλματα ζωτικής σημασίας, στα νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και σε άλλους χώρους πρώτης ανάγκης.

Και δεύτερο με την Σοφία που έσπασε την σιωπή και το απόστημα και άρχισε να ξεχύνεται το πύον και να γεννιέται το κίνημα #ΜεΤηνΣοφία.

  • Στέλνοντας μήνυμα στους εξουσιαστές, τους εκμεταλλευτές παιδικών ψυχών, ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενο που μπορούν να χρησιμοποιούν όπως θέλουν.

  • Στέλνοντας μήνυμα στην κοινωνία ότι η σιωπή είναι συνενοχή.

  • Στέλνοντας μήνυμα ότι αυτή η συμπεριφορά και νοοτροπία δεν είναι ανεκτή.

Με αυτές τις μικρές, οδυνηρές και σημαντικές κινήσεις γίνονται τα άλματα στο μέλλον, συμβολή σε μία κοινωνία σεβασμού, αυτοσεβασμού, εκτίμησης, αυτοεκτίμησης, ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών, σε μία κοινωνία ειρηνικής συνύπαρξης, αρμονίας, εμπιστοσύνης.

Είμαστε:

#ΜεΤηνΣοφία

#ΜεΤηνΚάθεΓυναίκαΚαιΤοΚάθεΠαιδί

#ΜεΤιςΦοιτήτριες #ΜεΤιςΕργάτριες #ΜεΤιςΑγρότισες #ΜεΤιςΜετανάστριες #ΜεΤιςΠροσφύγισσες

που έχουν υποστεί και υφίστανται αυτή την βάρβαρη συμπεριφορά,

Και καλούμε σε μία μεγάλη συμμαχία, άντρες και γυναίκες, στους οποίους αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή, σε αγώνες για την ισότητα των φύλων, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για δράση προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της».

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

www.facebook.com/femstrike2019 feministikodiktio8marti@gmail.com

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com