Μητσοτάκης – Palanti: Τα σκοτεινά σημεία πίσω από τη διακοπή της συνεργασίας

0

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον CEO της εταιρείας είκοσι ημέρες πριν από την επίσημη λήξη της σύμβασης και ο ενθουσιασμός του Alex Karp

Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τη – ληγμένη πλέον – σύμβαση με τη σκιώδη εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων» Palantir Technologies, θέμα που είχε αποκαλύψει το avgi.gr.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 40 μέρες αποκαλύψεων για την ύποπτη συμφωνία, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και το Μέρα25 να καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις, για να βρει το χρόνο να απαντήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως έγραφε ήδη από το πρωί το avgi.gr, προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα, πέραν αυτών που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει ότι προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία PricewaterhouseCoopers Business Solutions για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων στοχευμένων εργαλείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός της σύμβασης είναι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός στοχευμένου εργαλείου το οποίο θα παρέχει δυνατότητες για τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας, ειδικά ως προς την οπτικοποίηση τάσεων και την εξαγωγή βασικών στατιστικών συμπερασμάτων».

Η σύμβαση με την PWC φαίνεται να υπογράφηκε την 1/12/2020, ωστόσο δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» 23 μέρες μετά, στις 24/12/2020.

Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;

  • Για ποιο λόγο αφού η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ήδη από την 1/12/2020 να διακόψει τη συνεργασία με την Palantir, πραγματοποιήθηκε η περίφημη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον CEO της εταιρείας Alex Karp στις 3 Δεκεμβρίου;

  • Η Palantir στο δελτίο Τύπου που είχε δημοσιεύσει στις 7/12/2020 στο Businesswire, ανέφερε ότι ο CEO της, Alex Karp, δήλωνε ενθουσιασμένος για την επέκταση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άραγε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής εταιρείας δεν ενημερώθηκε για τη λήξη της συνεργασίας; Ή μήπως υπήρξε νέα, εν κρυπτώ συμφωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε άλλους κρίσιμους τομείς;

Τα ερωτήματα παραμένουν, όπως παραμένει και η ένοχη σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com