Ερώτηση με πρωτοβουλία της Άννας Βαγενά κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά την καθυστέρηση της επιδότησης κενών θέσεων των επιχειρήσεων πολιτισμού

0

Ερώτηση με πρωτοβουλία της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννας Βαγενά κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Παρασκευή 15/01/21, με θέμα την καθυστέρηση της εφαρμογής διάταξης για την επιδότηση κενών θέσεων επιχειρήσεων του πολιτισμού.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στις 5/11/20 υπερψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την ενίσχυση επιχειρήσεων του πολιτισμού με κάλυψη θέσεων θεατή/εισιτηρίου για θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακούς χώρους, χώρους παραστάσεων και κινηματογράφους.

Η εν λόγω διάταξη προέβλεπε την επιδότηση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, ποσοστού των κενών θέσεων των επιχειρήσεων πολιτισμού είτε αυτές ήταν εν λειτουργία είτε ήταν κλειστές και είτε ήταν κλειστές με κρατική εντολή δημόσιας αρχής είτε από επιλογή, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι επιχειρήσεις-εργοδότες θα διατηρούσαν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που είχαν κατά τη δημοσίευση του νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε υπερψηφίσει την τροπολογία ως ένα ελάχιστο και απολύτως απαραίτητο μέτρο στήριξης της Πολιτείας προς τις βάναυσα πληττόμενες από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας επιχειρήσεις του πολιτισμού.

Για την εφαρμογή, όμως, του μέτρου εκκρεμεί ακόμα, δύο και πλέον μήνες μετά, κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να οριστούν οι όροι, η διαδικασία, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, τα τεχνικά θέματα, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι έχουν περάσει δύο και πλέον μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, ότι σε όλο αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις του πολιτισμού είναι κλειστές με κρατική εντολή, καθώς και ότι όπως φαίνεται θα παραμείνουν κλειστές και για το υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν με δυσβάσταχτα τρέχοντα έξοδα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ που θα αποσαφηνίσει τους όρους και τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης, ώστε να αποζημιωθούν, έστω μερικώς, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού για το διάστημα που παραμένουν κλειστές;

2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της ΚΥΑ και την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων του πολιτισμού που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση;

3. Είναι στις προθέσεις τους να υπάρξει πρόβλεψη για την επιμήκυνση του μέτρου πέραν από τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 και για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις του πολιτισμού θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com