Ακροδεξιά, νεοφιλελευθερισμός και στο βάθος … ορμπανοποίηση

0

Του Βασίλη Ζωγράφου*

Οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί γίνονται για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος και σοβαρότερος για επανεκκίνηση της εκάστοτε κυβέρνησης, με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ο δεύτερος για προετοιμασία εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν ανασχηματισμό μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς μεγάλες αλλαγές που προκάλεσε αρνητικά σχόλια και απο φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Έγιναν στοχευμένες αντικαταστάσεις υπουργών που μοιάζουν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Έχουμε ένα πολυπληθές και δυσκίνητο κυβερνητικό σχήμα, με αυξημένη εκπροσώπησης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Παραμένει ο υπουργός Υγείας, ενώ στην υγεία είχαμε και έχουμε δράματα, με πάνω απο 5.000 νεκρούς, με διοικητές νοσοκομείων αλουμινάδες, ταβερνιάρηδες, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, παντελώς άσχετους με την υγεία, με αμέτρητα λάθη, προχειρότητες και αστοχίες.

Ο υπουργός Τουρισμού, εντελώς απών, έκανε τραγικά λάθη με τον τρόπο που άνοιξε τον τουρισμό το περασμένο καλοκαίρι. Είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος που γεμίσαμε κρούσματα από αέρα, ξηρά και θάλασσα, χωρίς κανέναν έλεγχο και στοιχειώδη προστασία.

Παραμένει ο ίδιος υπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο περισσότερο αποτυχημένος υπουργός, που καθημερινά έπιανε στασίδι στα τηλεοπτικά κανάλια και κυριολεκτικά έβγαζε κραυγές σε όσους του έφερναν αντιρρήσεις. Οι μπουλντόζες στο Ελληνικό παραμένουν χωρίς καύσιμα, τα λουκέτα αυξάνονται, η αγορά στενάζει, η μεσαία τάξη εξαφανίζεται.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, παρέδωσε στον πρώην γραμματέα της Νεολαίας της εθνικιστικής ΕΠΕΝ που στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέρασε απαρατήρητος.

Η υπουργός Παιδείας παρέμεινε στη θέση της και είναι η μόνη που κατάφερε να στρέψει εναντίον της όλη την επιστημονική κοινότητα (δασκάλους, καθηγητές, πρυτάνεις, μηχανικούς, οικονομολόγους), αλλά και φοιτητές.

Τα ίδια ισχύουν και για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με την καταστροφική του πολιτική στα ΜΜΜ. Γέμισαν οι εργαζόμενοι κορονοϊό, μετακινούμενοι με τις δημόσιες μεταφορές, το μετρό, τα αστικά λεωφορεία κλπ.

Δεν αποτελεί έκπληξη η παραμονή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έχει γιγαντώσει την κρατικη βία.

Τα ίδια ισχύουν και για τον υπουργό Οικονομικών που βούλιαξε την οικονομία στην ύφεση, πριν ακόμη τον ερχομό της πανδημίας.

Με τον ανασχηματισμό αυτόν ο κ. Μητσοτακης παίρνει αποστάσεις απο το γνωστό πολιτικό κέντρο, από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν ΝΔ το 2019.

Η ΝΔ γίνεται πλέον χωνευτήρι για να χωρέσουν η Χρυσή Αυγή, ο ΛΑΟΣ και ό,τι ακροδεξιό κινείται στο χώρο και δεν το έχει προσεταιριστεί ο Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση.

Επιβάλλεται να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Μια πλειοψηφία Προοδευτική, Δημοκρατική, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τη σοσιαλδημοκρατία, την ευρύτερη αριστερά, γιατί όχι και την κομμουνιστική.

Στόχος θα είναι η ευημερία του λαού, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η στήριξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των εργατικών δικαιωμάτων. Η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Μια κυβερνητική πλειοψηφία που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, με την πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη, σε όφελος της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων.

* Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Larissanet στο φύλλο της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com