Εγρήγορση

0

Τραμπικούς (και επίδοξους Τραμπ) έχουμε και στην Ελλάδα, όπως διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις, με αποκορύφωμα τις Πρέσπες

Ποιος θα περίμενε αυτές τις εικόνες που είδαμε από την Ουάσιγκτον; Στην πιο ισχυρή και σταθερή θεσμικά και προηγμένη χώρα του κόσμου να γίνεται εισβολή πλήθους και κατάληψη στο Κοινοβούλιο;

Και μάλιστα την ώρα που αυτό συνεδριάζει για να επικυρώσει την εκλογή του νέου Προέδρου, από οπαδούς του απερχομένου, λες και πρόκειται για πολέμαρχους στην Αφρική ή, ακόμα περισσότερο, σαν πορτοκαλί «επανάσταση» στην ανατολική Ευρώπη.

Άσχετα με τη γνώμη καθενός για τον ρόλο της Ουάσιγκτον στα παγκόσμια πράγματα, η προχθεσινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία των ΗΠΑ ως μέρα ντροπής, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει και ως καμπανάκι κινδύνου για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Ο συνδυασμός υπερσυντηρητικών, ρατσιστών, θρησκόληπτων, συνωμοσιολόγων και περιθωριοποιημένων είναι γόνιμο έδαφος για μανιπουλάρισμα από τη νέα, προηγμένη τεχνολογικά Ακροδεξιά τύπου Μπάνον, η οποία επαναφέρει τον φασισμό με νέο προσωπείο στο προσκήνιο και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τραμπ ή επίδοξοι Τραμπ υπάρχουν παντού και η κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που απέτυχε ή δεν ενδιαφέρθηκε καν να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των κοινωνιών, τους οπλίζει με «επιχειρήματα».

Η χλιαρή αντιμετώπισή τους, αν όχι και υπόγεια υποστήριξη, οφείλεται στο ότι θεωρούνται χρήσιμοι για να αναστέλλουν ή να καταστέλλουν την προοδευτική κατεύθυνση των κοινωνικών στρωμάτων που ριζοσπαστικοποιούνται μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τραμπικούς (και επίδοξους Τραμπ) έχουμε και στην Ελλάδα, όπως διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις, με αποκορύφωμα τις Πρέσπες.

Και έχουμε και πολιτικές δυνάμεις που τους στεγάζουν, και ΜΜΕ που τους διαμορφώνουν. Και παρατεταμένη πολυεπίπεδη κρίση στην ελληνική κοινωνία έχουμε. Και αναιμική δημοκρατία και θεσμούς, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ αν μη τι άλλο, επίσης έχουμε δυστυχώς.

Πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

* Το editorial της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com