Το τί θα γίνει είναι στο χέρι μας

0

Η πανδημία αύξησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το κοινωνικό κράτος, δυνάμωσε τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Το 2020 ήταν μια χρονιά της πανδημίας. Η πανδημία σάρωσε τις κοινωνικές σχέσεις, δοκίμασε τα εθνικά συστήματα Υγείας, κατέστρεψε κεφάλαιο και οικονομικούς πόρους. Και ακόμα δημιούργησε τεράστιες αβεβαιότητες για το μέλλον.

Ακόμα και αν ο άνθρωπος μπορεί τεχνολογικά να αντιμετωπίσει την πανδημία, κανείς δεν ξέρει αν η μετά Covid κανονικότητα θα μοιάζει με την προηγούμενη.

Ας θυμηθούμε τo 2008. Τότε η κατάρρευση έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη να περιορίσουμε, για το καλό των κοινωνιών, την τρομακτική απληστία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Λίγους μήνες αργότερα είχε ήδη αποφασιστεί το κόστος της χρηματοπιστωτικής απληστίας να μεταφερθεί στις πλάτες των αδύναμων. Αντί για περισσότερο ορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη, η κρίση έφερε τελικά δυστυχία, αδιέξοδα και περισσότερο κυνισμό.

Και αυτό μπορεί να γίνει και τώρα. Η πανδημία αύξησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το κοινωνικό κράτος, δυνάμωσε τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μπλόκαρε τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά κάποιοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία.

Ευκαιρία να ξηλώσουν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, να αυξήσουν εξοργιστικά την κοινωνική ανισότητα.

Το αν λοιπόν μετά την πανδημία θα υπάρχει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη ανθρωπιά και λιγότερες ανισότητες, δεν πρόκειται να μας το χαρίσει κανένας. Το 2021 θα αλλάξει σίγουρα τις ζωές μας.

Αλλά το προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι αλλαγές είναι στο δικό μας χέρι.

Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε στους ανθρώπους χωρίς να το διεκδικήσουν.

* Το editorial της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com