Το 2020 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε

0

Του Βασίλη Ζωγράφου*

Το 2020 αφήνει πολλά τραύματα στην ελληνική κοινωνία. Τα ευρήματα του Bloomberg που αναφέρονται στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την αξιολόγηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, φανερώνουν πως έχουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση με έναν ανίκανο πρωθυπουργό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 60 χωρών και η χώρα μας, στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στην τελευταία της Ευρώπης, σε αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό η αξιολόγηση του Bloomberg εξαφανίστηκε εντελώς από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην στήριξη της οικονομίας, στη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων και τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Έχουμε στρατιές ανέργων, χιλιάδες λουκέτα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα πλησιάζει τους 5.000 νεκρούς από την πανδημία και η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, κλείνει ακόμη τα μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός αναπαύεται αυτάρεσκα στις «αγιογραφίες» των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα δε μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση προπαγάνδισε εδώ κι ενάμιση μήνα για τις επαρκείς δόσεις τού εμβολίου της Pfizer. Αποδεικνύεται όμως τρομακτική η ανεπάρκεια εμβολίων στην κρίσιμη πρώτη φάση του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση, αντί να απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα, τροφοδοτεί την κοινωνία για αντιπερισπασμό με ανύπαρκτα «σκάνδαλα», κατασκευασμένα.

Έχουμε αύξηση του κρατικού αυταρχισμού, της κρατικής βίας από τις δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν έχουμε απλώς έναν αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, κατήφορο, έχουμε πρωτόγνωρες διώξεις για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν έχουν σχέση με την πανδημία, αλλά με μια εξουσία που έχασε τη νηφαλιότητα, δίνει αγχωμένο αγώνα περιχαράκωσης. Βλέπουμε καθημερινά διώξεις βουλευτών, εξαναγκασμό δημοσιογράφων σε παραίτηση, διώξεις συνδικαλιστών του σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού, οι οποίοι προσήχθησαν παρόλο που ήταν τρία άτομα με ενα πανό και τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας κατάφεραν κατι πολυ δύσκολο στο χώρο της παιδείας. Έστρεψαν εναντίον τους δασκάλους, καθηγητές, πρυτάνεις, Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο!

Εν μέσω καραντίνας, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης απαντούν με κοινωνική αναλγησία και χωρίς καμία δέσμευση για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και το προσωρινό τουλάχιστον πάγωμα των διακοπών ρεύματος. Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φώς της δημοσιότητας περιπτώσεις διακοπών ρεύματος σε οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, ακόμη και σε ευάλωτους καταναλωτές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση άφησε στο έλεος της πανδημίας και τους χώρους εργασίας. Εξαφάνισε τους Επιθεωρητές Εργασίας, αφήνοντας χωρίς κανέναν έλεγχο μεγάλες βιομηχανικές περιοχές. Το υπουργείο Εργασίας πέταξε στα σκουπίδια τις προτάσεις των Τεχνικών Ασφαλείας.

Δυστυχώς και το 2021 τα πράγματα στην κοινωνία θα είναι εξίσου δύσκολα και στενάχωρα. Είναι βέβαιο ότι η πολιτική αντιπαράθεση και η αντιστάσεις της κοινωνίας θα ενταθούν. Μπαίνει επί τάπητος ζήτημα εναλλακτικής λύσης και διαφορετικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με τις εμπειρίες που απέκτησε από τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει υποχρέωση να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στη Δεξιά του αυταρχισμού και της ταξικής μεροληψίας.

Το κλίμα αλλάζει, η κοινωνία συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις αντιδραστικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έγκυρα πρέπει να παρουσιάσει πειστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση διεξόδου απο την κρίση. Είναι μονόδρομος η υπερφορολόγιση του μεγάλου Κεφαλαίου. Αριστερά δεν είναι ό,τι βολεύει και εξυπηρετεί τον καθένα. Είναι ό,τι υπηρετεί τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης, ό,τι προστατεύει τις εργατικές κατακτήσεις. Είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, της δημόσιας Παιδείας. Αριστερά είναι αγώνας για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Μόνο έτσι θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κοινωνική πλειοψηφία, θα τον εμπιστευτεί ξανά ο κόσμος. Κόμμα Αριστερό, της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα αποκτήσει δέσιμο με της κοινωνικές μάζες, ισχυρό στο εργατικό κίνημα, στα μαζικά κινήματα. Κόμμα οργανωμένο, με πρόγραμμα, καταστατικό, με λειτουργία των οργανώσεων, χωρίς ομάδες, παρέες και εσωστρέφεια.

  • Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα «Ελευθερία» στο φύλλο της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com