Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Συνέχεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

0

«Οι προτάσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με μια σειρά ρυθμίσεων με στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά, ότι το σχέδιο της “αναβάθμισης” όπως ονομάστηκε, δεν είναι τίποτε άλλο απ’ τη συνέχεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κεραμέως:

Οι προτάσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με μια σειρά ρυθμίσεων με στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά, ότι το σχέδιο της “αναβάθμισης” όπως ονομάστηκε, δεν είναι τίποτε άλλο απ’ τη συνέχεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα, η δέσμη προτάσεων περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
1) Ορισμός βάσης εισαγωγής από το εκάστοτε τμήμα. Αυτό το μέτρο στην πράξη θα αφήσει χιλιάδες μαθητές/-τριες εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενισχύει ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση στο σχολείο, την παραπαιδεία, τους ταξικούς φραγμούς και κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά κολέγια προσφέροντάς τους πελατεία.
2) Όριο φοίτησης (Ν+1/2Ν). Αυτό το μέτρο, θα οδηγήσει σε χιλιάδες διαγραφές. Θα επιφέρει την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών. Αποσκοπεί στην πειθάρχηση των φοιτητών/-τριών σε μια καθημερινότητα που χώρο θα έχουν μόνο οι σπουδές. Πλήττει κυρίως τους/τις φοιτητές/-τριες που αναγκάζονται παράλληλα να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα υψώνοντας ταξικούς φραγμούς.
3) Πανεπιστημιακή αστυνομία και face control. Γίνεται σαφές ότι το σώμα αυτό θα αποτελείται από αστυνομικούς και θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ. Αυτό αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση του αυτοδιοίκητου και άρα πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της διδασκόμενης και παραγόμενης γνώσης, η αποστείρωση του Πανεπιστημίου από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών/ριών, η πειθάρχηση αυτών στο φόβο του αστυνομικού, των πειθαρχικών και ποινικών διατάξεων και της συνεχούς επιτήρησης.
Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση τότε οφείλει να σκύψει πάνω απ’ τα προβλήματα των φοιτητών/-τριών και ως ελάχιστη απάντηση στα προβλήματα της ακαδημαϊκής ζωής, να δώσει τελικά τα 30 εκατομμύρια που προορίζονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στην κάλυψη ενός μέρους των αυξημένων αναγκών των Ιδρυμάτων λόγω της πανδημίας. Να προσλάβει το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό. Να καταπολεμήσει τις ψηφιακές ανισότητες, με στήριξη με υλικοτεχνικό εξοπλισμό των φοιτητών/-τριών. Να δώσει  λύση στο κτηριακό ζήτημα τόσο για τις ανάγκες της στέγασης, όσο και για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να στηρίξει τους/τις φοιτητές/-τριες που αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια, ενώ δε βρίσκονται καν στον τόπο σπουδών τους.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια, Δωρεάν και Δημοκρατική Παιδεία. Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη συγκρότηση του μετώπου εκείνου που θα αποτελέσει ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες συνταγές της Νέας Δημοκρατίας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com