Στον χρόνο του σήμερα μέσα από έργα της συλλογής Κατσίγρα

0

Νέες ψηφιακές δράσεις από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Παρά το γεγονός ότι τα πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο είναι κλειστά για δεύτερη φορά εξαιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι των μουσείων εφευρίσκουν νέους και καινοτόμους τρόπους ώστε μέσω των ψηφιακών εργαλείων της εποχής μας να διατηρήσουν την επικοινωνία τους με το κοινό και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Κάτω από τις δύσκολες τρέχουσες συνθήκες, αναδείχθηκε η ανάγκη μετάβασης των χώρων πολιτισμού και ιδιαίτερα των μουσείων στην ψηφιακή εποχή καλώντας τους να επαναπροσδιορίσουν και τον κοινωνικό τους ρόλο. Τα περισσότερα μουσεία ανέπτυξαν στρατηγικές και σενάρια, σύντομες περιηγήσεις, δράσεις, δημιουργώντας εναλλακτικούς τρόπους για να προβάλλουν τις εκθέσεις και τις συλλογές τους που δεν απαιτούν την φυσική παρουσία των επισκεπτών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, εστιάζοντας για μία ακόμη φορά στη ψηφιακή παρουσίαση της μόνιμης συλλογής της, της Συλλογής Κατσίγρα, προτείνει τρία νέα project μέσω των οποίων προσεγγίζονται επίκαιρα κοινωνικά θέματα. Πρόκειται για τρία βίντεο τα οποία παρουσιάζουν έργα της Συλλογής Κατσίγρα μέσα από επίκαιρες θεματικές προσεγγίσεις.

Ο εγκλεισμός, η μοναξιά των ανθρώπων, το «άδειο» της απουσίας, η θλίψη λόγω των συναισθημάτων, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια αλλά και η ελπίδα ότι όλα αύριο θα γίνουν ξανά όπως πριν αποτυπώνονται στο βίντεο με τίτλο «Το lock down μέσα από τα έργα της συλλογής Κατσίγρα» στο οποίο είκοσι τέσσερα (24) έργα παρουσιάζονται σε ένα αφήγημα περιγραφής των ημερών που βιώνουμε στις δύσκολες ημέρες του εγκλεισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε καλλιτέχνες έργα των οποίων συμμετέχουν: Δ. Γιολδάσης, Α. Τάσσος, Θ. Τριανταφυλλίδης, Γαλάνης, Ορφανός,κλπ.

Το δεύτερο project αφορά σε ένα βίντεο το οποίο περιλαμβάνει την παρουσίαση είκοσι τεσσάρων (24) συνολικά έργων τέχνης της Συλλογής Κατσίγρα με τίτλο «Το χειμωνιάτικο τοπίο στη συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα». Στο συγκεκριμένο βίντεο γίνεται αναφορά στο χειμωνιάτικο τοπίο, εποχή την οποία διανύουμε και ιδιαίτερα αγαπημένο θέμα πολλών καλλιτεχνών. Ο συλλέκτης Γεώργιος Κατσίγρας είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τις τοπιογραφίες και για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά από αυτά τα έργα στη συλλογή του. Τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνονται και στην πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης της συλλογής με τίτλο «Το Πνεύμα του Τόπου». Στην πλειονότητα των έργων που έχουν επιλεγεί αναδεικνύονται τα χιονισμένα τοπία, η φύση μέσα από τα φυτά και τα δέντρα και η έλλειψη της ανθρώπινης παρουσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα έργα που συμμετέχουν : «Όλυμπος. Ο θρόνος του Διός.» από τον Ιθακήσιο Βασίλειο (1879-1977), «Χειμωνιάτικο τοπίο» από τον Γιολδάση Δημήτριο (1897-1993), «Τοπίο» 1906, από τον Θωμόπουλο Επαμεινώνδα (1878-1976), «Βροχή» από τον Κρυστάλλη Ανδρέα (1911-1951) και «Κύματα» από τον Γρίβα Λάμπρο (1890-1956).

Το τρίτο project είναι αφιερωμένο στις λαμπερές ημέρες των Χριστουγέννων μέσα από την επιλογή δώδεκα (12) εμβληματικών έργων της Συλλογής Κατσίγρα που μας «μεταφέρουν» τη ζεστασιά και το «χρώμα» των Ημερών με αισιοδοξία και ελπίδα. Πολλές ευχές για καλύτερες μέρες σε έναν κόσμο οποίος σήμερα βιώνει τις πιο άσχημες ημέρες της πανδημίας.

Οι παραπάνω δράσεις παρουσιάζονται μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου http://www.katsigrasmuseum.gr/ και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει (facebook και Instagram)

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 2, 41334, Λάρισα -Ελλάδα

Τηλέφωνα: 2410 616266

Φαξ: 2410621204

Email: info@katsigrasmuseum.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com