Πώς τα εμβόλια για τον Ιανουάριο έγιναν… καπνός!

0

Στο ράφι κινδυνεύει να μείνει το «σχέδιο εμβολιασμού» που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση εάν η χώρα συνεχίσει να προμηθεύεται εμβόλια σε χαμηλούς αριθμούς. Ήδη τα νούμερα δείχνουν πως μέχρι τον Φεβρουάριο δεν θα έχουν εμβολιαστεί παρά ελάχιστοι.

Με τυμπανοκρουσίες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε πριν λίγες ημέρες το «εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό», ανακοινώνοντας μάλιστα 1.018 κέντρα στα οποία οι πολίτες, μέσω sms και τηλεφωνικό ραντεβού, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν.

Σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα, κατά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, υπάρχει η δυνατότητα για εμβολιασμό 2.117.440 συμπολιτών μας τον μήνα. Παρότι η προμήθεια των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κεντρικό χαρακτήρα και το επίσημο νούμερο μιλάει για 1,1 δισ. δόσεις, το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός έκανε αρχικά λόγο για μόλις 700.000 τον Ιανουάριο (βλ. ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου παρακάτω).

Το νούμερο αυτό φαίνεται, όπως ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες, πως πέφτει κάτω από το μισό, κοντά στο 40%. Με τις γνωστές του ντρίμπλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να παρουσιάσει πως το πρόβλημα εμφανίζεται σε εμβόλιο μιας εταιρείας. «Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια, φαίνεται ότι θα είναι 40% λιγότερα, από αυτά που ήταν αρχικά στο σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο…», είπε.
Όμως τα νούμερα έρχονται να τον διαψεύσουν, δείχνοντας πως στο 40% βρίσκεται το σύνολο των εμβολίων.

Ο αριθμός αποκαρδιωτικός: Μόλις 300.000 εμβόλια. Υπολογίζοντας πως τουλάχιστον τα μισά θα πάνε στο υγειονομικό προσωπικό, και μην υπολογίζοντας το υπόλοιπο προσωπικό πρώτης γραμμής, μας απομένουν 150.000 εμβόλια μέχρι τον Φεβρουάριο. Εάν το ίδιο σκηνικό επαναληφθεί και στην επόμενη παραλαβή των εμβολίων, αυτά που είναι είναι να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο, η Πολιτεία θα κληθεί να λύσει τον γρίφο του πως θα εμβολιαστεί και αξιόλογος αριθμός πολιτών, αλλά και προσωπικό, πέραν των υγειονομικών, όπως οι αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, στρατιώτες. Έτσι, το σχέδιο «Ελευθερία» φαίνεται να κινδυνεύει να μείνει για αρκετό καιρό στο ράφι.
Ο κυβ. εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ανέφερε:

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Άρα υπάρχει εδώ ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής, από τα συμβόλαια προαγοράς, να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων».

Τι δήλωσε σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ικανό να χαλάσει την επικοινωνιακή στρατηγική του πρωθυπουργικού επιτελείου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις σημερινές του δηλώσεις να αναφέρεται μόνο στο πότε θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια. Αυτά θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις, τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα, γεγονός που εκτιμούμε πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στο απαραίτητο σόου για τα κανάλια. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά:
«Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην οποία προήδρευσε.

«Θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου με τις ανακοινώσεις του Β. Κικίλια:

Δημ. Κουτσούμπας: Συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τον ερχομό του εμβολίου

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω του αναγκαίου εμβολιασμού, όπως όλα δείχνουν είναι ζήτημα των επόμενων μηνών, όμως η αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω της θωράκισης του δημόσιου συστήματος, είναι ζήτημα του ΤΩΡΑ, που έπρεπε να είχε λυθεί ΧΘΕΣ.

Απ’ αυτήν την άποψη η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, να κρύψει πίσω απ’ τον ερχομό του εμβολίου τις ευθύνες που έχει για να πάρει τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν βοηθάει ούτε την αντιμετώπιση της πανδημίας, ούτε όμως και την απαραίτητη προετοιμασία κι ενημέρωση του λαού, ενόψει του αναγκαίου εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com