Κορωνοϊός: Δεκάδες νέα κρούσματα στις Φυλακές Λάρισας

0

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 155. Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη

Οι 233 δειγματοληπτικοί έλεγχοι (rapid test) του ΕΟΔΥ στις φυλακές Λάρισας εντόπισαν 36 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε κρατούμενους. Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν οι δικηγόροι Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, που όπως τονίζουν, αυτή τη στιγμή 1 στους 5 κρατούμενους είναι θετικός στο κορωνοϊό, με την τήρηση των μέτρων προστασίας να είναι απλώς ανέφικτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 233 rapid test έγιναν στις δύο από τις τρεις πτέρυγες και η διαδικασία σταμάτησε λόγω των πολλών κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν. Αναμένεται να συνεχιστεί αύριο με τη διενέργεια τεστ και στην τρίτη πτέρυγα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανάμεσα στους κρατούμενους ανέρχεται πλέον σε 155. Όλοι οι θετικοί στον ιό κρατούμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς και οι στενές επαφές τους. Μάλιστα λόγο των αυξημένων κρουσμάτων, έγινε αναδιάταξη στους χώρους των φυλακών.

Τα 36 σημερινά κρούσματα αφορούν κρατούμενους που εκτίουν την ποινή τους στην τέταρτη πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος, ενώ παράλληλα εργάζονται.

1 στους 5 κρατούμενους θετικός

Καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη για τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στις φυλακές Λάρισας, έκαναν οι δικηγόροι Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, συνήγοροι του κρατούμενου Βαγγέλη Σταθόπουλου.

Όπως αναφέρουν έχουν εντοπιστεί θετικοί μέχρι σήμερα 143 από τους 729 κρατούμενους και καταγγέλλουν πως «…το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ο περιορισμός των θετικών κρουσμάτων σε θαλάμους, όπου 60 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς διαχωρισμό ασυμπτωματικών από συμπτωματικούς»

Τονίζουν στην καταγγελία ότι η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της φυλακής μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έγινε μόνο κατόπιν διαμαρτυριών και δημοσιοποίησης της κατάστασης από τους ίδιους τους κρατούμενους. Μέχρι και σήμερα το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ο περιορισμός των θετικών κρουσμάτων σε θαλάμους, όπου 60 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς διαχωρισμό ασυμπτωματικών από συμπτωματικούς.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων:

Από τις αρχές του μήνα μέχρι και σήμερα στις φυλακές Λάρισας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 143 κρατούμενοι θετικοί στον κορονοϊό. Με δεδομένο ότι στην φυλακή αυτή, με επίσημη χωρητικότητα 552 ατόμων, οι κρατούμενοι είναι 729, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων και διαχωρισμό ασθενών είναι εκτός πραγματικότητας.

Η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της φυλακής μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έγινε μόνο κατόπιν διαμαρτυριών και δημοσιοποίησης της κατάστασης από τους ίδιους τους κρατούμενους. Μέχρι και σήμερα το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ο περιορισμός των θετικών κρουσμάτων σε θαλάμους, όπου 60 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς διαχωρισμό ασυμπτωματικών από συμπτωματικούς. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού έχει ήδη φανεί, αφού από τα 54 κρούσματα των αρχών Δεκέμβρη, σήμερα είναι θετικός 1 στους 5 κρατούμενους.

Μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων είναι και ο εντολέας μας Βαγγέλης Σταθόπουλος ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος εδώ και 13 μήνες άδικα και χωρίς κανένα ουσιαστικό εις βάρος του στοιχείο. Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή, αλλά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, καθώς ο Β. Σταθόπουλος ζει με μόνο ένα νεφρό και έχει μόνιμη αναπνευστική δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με παράταση της προσωρινής του κράτησης θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καταθέσαμε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για τις φυλακές εφαρμόζονται και κατά πόσο επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ θα προχωρήσουμε και σε όποια περαιτέρω κίνηση κριθεί αναγκαία. 

Οι συνήγοροι
Γιώργος Κακαρνιάς
Αντωνία Λεγάκη

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com