Οι ανέμελοι, η πανδημία και οι μπίζνες

0

Το λοκντάουν αυτό δεν ήταν στρατηγική, ήταν λύση απελπισίας μπροστά στην απώλεια κάθε ελέγχου.

Αποδεικνύεται πια ότι το λοκντάουν ήρθε πολύ αργά. Τα κρούσματα παραμένουν ψηλά σε αριθμό, το νοσοκομεία στενάζουν και νέες εστίες έξαρσης παρουσιάζονται συνεχώς.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πιάσει τον αρχικό της στόχο, που ήταν, υποτίθεται, ο ασφαλές άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα. Σε αντίθεση μ’ αυτά που έπραξε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, αποφασίζει τώρα να μην προχωρήσει σε άνοιγμα της λιανικής και της εστίασης.

Αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική καταστροφή για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες.

Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό.

Από το τέλος της προηγούμενης καραντίνας, η κυβέρνηση ούτε επαρκή αριθμό τεστ έκανε, ούτε με αξιόπιστα στατιστικά εργάστηκε, ούτε τα νοσοκομεία ενίσχυσε, ώστε να αποφύγει το λοκντάουν, ούτε αποτελεσματικά μέτρα πήρε.

Γι’ αυτό βρέθηκε στην κατάσταση να αναθεωρεί τα μέτρα μέρα με τη μέρα μέχρι να κλείσει, τελικά, τα πάντα. Το λοκντάουν αυτό δεν ήταν στρατηγική, ήταν λύση απελπισίας μπροστά στην απώλεια κάθε ελέγχου.

Ακόμα χειρότερα, όμως, είναι πια σαφές ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί προς όφελός δικό της και των φίλων της την τεράστια κοινωνική και οικονομική καταστροφή που προκαλεί η ανεμελιά της στη διαχείριση της πανδημίας.

Ξηλώνει τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις στον αφανισμό, πουλάει ό,τι πουλιέται.

Δεν είναι λοιπόν ανέμελοι. Μπίζνες κάνουν. Και οι συνθήκες είναι πολύ κατάλληλες για μπίζνες. Σιγά μην δεν τις έκαναν…

* Το editorial της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com