Click Away: Βράζουν οι έμποροι με την κυβέρνηση για τα μέτρα

0

Καββαθάς στην ΑΥΓΗ: Το click away θα βοηθήσει τα ολιγοπώλια, όταν μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

Αντιδράσεις προκάλεσαν στους κόλπους των επαγγελματιών οι χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τις προσεχείς ημέρες, με το ζήτημα της παράδοσης και παραλαβής προϊόντων, το λεγόμενο click away, να κυριαρχεί.

«Το συγκεκριμένο μέτρο είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσει τα ολιγοπώλια» τόνισε στην «Α» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι λιγότερο από 17% των καταστημάτων έχουν e-shop, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτό «θα ευνοήσει τους ισχυρούς παίχτες, οι οποίοι άλλωστε «έχουν μετατρέψει ήδη τη χονδρική σε λιανική».

Η ανησυχία του κ. Καββαθά είναι μεγάλη, καθότι η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά, βάσει έρευνας, ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί μία στις τρεις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βάλει «λουκέτο» τους επόμενους μήνες, ιδίως όταν δε στηρίζεται όπως πρέπει από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Γενναίο κούρεμα

Τη συνισταμένη των απόψεων των ανθρώπων της αγοράς αποτελεί η αναγκαιότητα για γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου. Με τα νέα δεδομένα οι γιορτές ουσιαστικά χάνονται ως περίοδος τζίρου και οι κανονισμοί για προαγορές και παραλαβές από το κατάστημα, το γνωστό click away, δεν αρκεί για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες, ενώ δημιουργεί τεράστια ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα είπαν χθες στην ΕΡΤ τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ο τζίρος του Δεκεμβρίου για τα εμπορικά καταστήματα ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και περίπου 500 εκατ. ευρώ από την εστίαση, η οποία θα παραμείνει εντελώς κλειστή.

Λειτουργία

Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου το καταστήματα του λιανεμπορίου θα μπορούν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου πάντως θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τα κομμωτήρια – κουρεία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν τα 1.784 βιβλιοπωλεία, ενώ τελείως κλειστά θα παραμείνουν τα mall και τα εμπορικά κέντρα.

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή ο πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Οι ουρές έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 9 άτομα, ενώ, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα, θα επιβληθεί πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Λουκέτο σε 150.000 επιχειρήσεις

«Ολοκληρωτική καταστροφή» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος, μιλώντας χθες στον Alpha 98,9, τόνισε ότι τουλάχιστον 150.000 από αυτές θα βάλουν λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο.

Με όλα αυτά τα μέτρα αποκλείεται να ξεπεράσει το 20% του τζίρου της περσινής χρονιάς, δηλαδή η ζημιά θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρει, σημείωσε, επαναφέροντας την πρόταση και του ιδίου για κούρεμα χρεών, καθώς φέτος θα λείψουν από την οικονομία τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Ερωτηματικά από Jumbo

Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών, διακόσμησης και ειδών σπιτιού Jumbo, λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις των Πέτσα και Γεωργιάδη, ανήρτησε στον ιστότοπό της ανακοίνωση πως δεν δύναται να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις για παραλαβή εμπορευμάτων από τα καταστήματά της, γεννώντας ερωτηματικά για το τι θα επακολουθήσει σε σχέση με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

* Ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com