Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει ως επιτυχία μια διπλωματική ήττα πρώτης γραμμής

0

Εξαιρετικά επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η «ανεμελιά» του πρωθυπουργού σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα

Με τη σωστή σειρά παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το… καταραμένο 2020, δίνοντας τα εύσημα στη γερμανική προεδρία για τον συμβιβασμό που πέτυχε με τα λεφτά και με τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030, πριν φτάσει στη διπλωματική αποτυχία του στα ευρωτουρκικά, την οποία προσπάθησε να πλασάρει ως επιτυχία.

Με τη σωστή σειρά μήπως και γοητευτούν άπαντες από τα κονδύλια για το «Εξοικονομώ» – έτσι… εκλαΐκευσε την απόφαση για το κλίμα – και δεν προσέξουν ότι δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει σχετικά με την Τουρκία. Ούτε το εμπάργκο όπλων που ζήτησε από τους εταίρους να επιβάλουν στη γείτονα – μάλιστα παραδέχθηκε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου αυτό -, ούτε τις κυρώσεις που «δαγκώνουν», όπως έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προφανώς δεν ήθελε να πιέσει παραπάνω τους εταίρους και την προεδρεύουσα Μέρκελ, καθώς αυτή έπρεπε να χειριστεί τους εκβιασμούς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, που επέμεναν – και ως ένα σημείο το πέτυχαν – ότι η Ε.Ε. είναι για τα λεφτά και όχι για το κράτος δικαίου.

Ισχυρό μήνυμα αναβολής

Έτσι, οι 27 εμφανίστηκαν απρόθυμοι στην επιβολή προχωρημένων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και όρισαν ένα νέο ραντεβού για την εξέταση των σχέσεων με την Τουρκία και ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Αυτό ο Μητσοτάκης το παρουσίασε ως εξής: ότι είναι «η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα». Και πρόσθεσε πως η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, «έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά». Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, «η φιλοσοφία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά, διότι θα πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό έχει κόστος για την ίδια».

Ο Ερντογάν και οι «λογικοί»

Αυτό το μήνυμα φαίνεται πως δεν έφτασε στην Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως θα ήταν «ασέβεια» η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, όχι εκ μέρους της Ε.Ε., αλλά των ΗΠΑ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε πως οι «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία. Και κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να μην παρασύρονται από τα αντιτουρκικά λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.

Στο θέμα του διαλόγου, πάντως, ο Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι αν η Άγκυρα επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση την αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis», τότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Τσίπρας: Επικίνδυνη… ανεμελιά

Στην Ελλάδα δεν θαμπώθηκε κανείς από τις επιδόσεις του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής. Ούτε από την ποιητική του διατύπωση – το κόπι ράιτ γι’ αυτό το έχει η Μέρκελ – ότι η Ευρώπη προχωρά «βήμα – βήμα». Ωστόσο, η επιμονή τού πρωθυπουργού να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο εξάντλησε την υπομονή τού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνήθως αποφεύγει τις κορώνες στην εξωτερική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα σαν να βγήκε από άλλη σύνοδο κορυφής» και μίλησε για μία «από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρέβαλε τις δηλώσεις του Ερντογάν περί «λογικών» χωρών που απέτρεψαν τις κυρώσεις με τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη για το ότι η Ε.Ε. έκανε ακόμη ένα βήμα και ότι οι κυρώσεις «που θα δαγκώνουν» και τις οποίες είχε ο ίδιος θέσει ως στόχο δεν είναι αυτοσκοπός.

Μείζον πρόβλημα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, είναι ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να μην καταλαβαίνει πού πατά και πού βρίσκεται» και τον κατηγόρησε ότι είναι «ανέμελος στην Ελλάδα απέναντι στην πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Γεννηματά: Φιάσκο

«Πλήρη ανικανότητα» να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα καταλόγισε στην κυβέρνηση και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατηγορώντας τη για «έλλειψη αποφασιστικότητας» και «διαρκή υποχωρητικότητα». Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, «η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά», ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι η «απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία».

Ο λύκος και οι κυρώσεις

Κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Είναι ένας ευγενής εταίρος, που αποφεύγει να κάνει δύσκολη τη ζωή των άλλων, ενώ αποδέχεται με χριστιανική μεγαλοθυμία τα ραπίσματα, ενδεχομένως έτοιμος να στρέψει και την άλλη παρειά.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής ο Μητσοτάκης παρουσίασε ως τεράστια επιτυχία την αναβολή της όποιας απόφασης για την Τουρκία για τον προσεχή Μάρτιο. Κάλεσε δε την Τουρκία να μην παρερμηνεύσει το αυστηρό μήνυμα των «27», όπως έκανε τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο. Ήθελε μήπως να πει ότι θα είναι σκληρή η τιμωρία της, όπως αυτή που ανακοινώθηκε χθες στα συμπεράσματα του Συμβουλίου;

Ο πρωθυπουργός είπε – και ορθά – ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Το θέμα είναι να σταματήσει να γκριζάρει τη μισή δυνάμει ελληνική ΑΟΖ η Τουρκία. Γι’ αυτό και το όπλο είναι «η απειλή των κυρώσεων», όπως είπε ο Μητσοτάκης. Μια απειλή που πάει από Οκτώβριο σε Δεκέμβριο και από Δεκέμβριο σε Μάρτιο. Άντε να την πιστέψει…

* Ρεπορτάζ της Κάκη Μπαλή στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com