Κεραμέως: Επαναφέρει την απλήρωτη παιδική εργασία

0

Η ενίσχυση των ιδιωτικών δομών Τεχνικής Εκπαίδευσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δείχνει πώς σχεδιάζεται το πλιάτσικο του 1,5 δισ. του ταμείου

Ακόμα ένας τομέας της Παιδείας, η Τεχνική Εκπαίδευση, παραδίδεται στην αγορά με νομοσχέδιο που η κυβέρνηση, κατά πρωτοφανή τρόπο, επέλεξε να συζητείται παράλληλα με τον προϋπολογισμό. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ότι «παριστάνει την υπουργό Παιδείας, είναι πλάσμα υπουργού».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο για την Τεχνική Εκπαίδευση η κυβέρνηση «παραδίδει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις» και «θεσμοθετεί την παιδική και απλήρωτη εργασία».

«Γιατί παραμένει η υπουργός Παιδείας και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί; Έχει χάσει την εμπιστοσύνη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών» υπογράμμισε ο Ν. Φίλης επισημαίνοντας το 93% της αποχής στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Σημείωσε δε ότι, παρά την αποδοκιμασία της από την εκπαιδευτική κοινότητα, η Ν. Κεραμέως παραμένει στη θέση της για να προωθήσει τα συμφέροντα σχολαρχών και κολεγιαρχών, και μάλιστα με σημαντικά νομοσχέδια που προωθούνται εν μέσω καραντίνας.

Επιπλέον χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο αμάρτημα» του νομοσχεδίου την ίδρυση επαγγελματικών σχολών κατάρτισης για αποφοίτους Γυμνασίου που μετατρέπει τους ανήλικους μαθητές σε «πάμφθηνο, χαμηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό», το οποίο θα δουλεύει ανασφάλιστο, απλήρωτο και χωρίς γενική μόρφωση.

Επισήμανε ότι η συγκυρία της ενίσχυσης των ιδιωτικών δομών Τεχνικής Εκπαίδευσης δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται με το 1,5 δισ. ευρώ των πόρων για κατάρτιση από το ταμείο ανάκαμψης και το «πλιάτσικο» που σχεδιάζεται.

Δημόσιο έγγραφο η σύμβαση με την Cisco

Ο Ν. Φίλης θύμισε σε υψηλούς τόνους ότι συστηματικά η Ν. Κεραμέως αρνείται να καταθέσει στη Βουλή την «αμαρτωλή» σύμβαση με την Cisco για την τηλεκπαίδευση. «Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση για να μας το πει στο αυτί, η σύμβαση είναι δημόσιο έγγραφο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Μ. Τζούφη επέκρινε τη βιασύνη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Τεχνική Εκπαίδευση παράλληλα με τον προϋπολογισμό και πριν από τις γιορτές και μίλησε για διατάξεις που «επικροτούν τους ταξικούς αποκλεισμούς και δημιουργούν στεγανά». Σημείωσε ότι η αγορά θα έχει απόλυτο έλεγχο του προγράμματος σπουδών των πρότυπων επαγγελματικών λυκείων, την ώρα που υποβαθμίζονται τα πτυχία των σχολών του ΟΑΕΔ και καταργούνται οριστικά τα διετή προγράμματα στα ΑΕΙ για απόφοιτους επαγγελματικών λυκείων.

Δώρο στα ιδιωτικά ΙΕΚ

Η Μ. Τζούφη επισήμανε ακόμα ότι, με βάση τα κριτήρια για την κατάργηση των μικρών δημόσιων ΙΕΚ, περίπου το 40% εξ αυτών θα κλείσει και οι μαθητές τους θα «παραδοθούν» στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δίνει κι άλλο δώρο στα ιδιωτικά ΙΕΚ με τη δυνατότητα για κατατακτήριες για τα ΑΕΙ για τους αποφοίτους, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει «παράκαμψη των Πανελλαδικών για όσους έχουν να πληρώσουν δίδακτρα».

«Ανέξοδη» παροχή βοηθητικού προσωπικού στους εργοδότες χαρακτήρισε τις επαγγελματικές σχολές κατάρτισης για αποφοίτους Γυμνασίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα.

Κυνισμός Κεραμέως

Η υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την παράδοση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στις δυνάμεις της αγοράς με τους παρωχημένους νεοφιλελεύθερους ισχυρισμούς για αυξημένη ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα για τα οποία δεν υπάρχει προσφορά. «Θέλετε τα παιδιά μας να μην έχουν προοπτικές;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι οι επαγγελματικές προοπτικές δεν μπορούν να δημιουργηθούν «χωρίς να βλέπουμε τι θέλουν οι αγορές».

Η υπουργός αρνήθηκε ότι το νομοσχέδιο εντείνει τους ταξικούς διαχωρισμούς υποστηρίζοντας ότι «δίνουμε εναλλακτικές, δεν ωθούμε κανέναν στην Τεχνική Εκπαίδευση». Σε σχέση με την κατάργηση των διετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ για απόφοιτους επαγγελματικών λυκείων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα τμήματα δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικούς λόγους χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση.

Όσον αφορά το φιάσκο με την αποχή 93% στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια και την αυταρχική διάταξη για κάλυψη με διορισμό των κενών θέσεων αιρετών μελών, περιορίστηκε να υποστηρίξει με κυνισμό ότι «οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια έγιναν, το σώμα εκφράστηκε».

* Ρεπορτάζ του Κώστα Παπαγιάννη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com