Lockdown: Τρίγωνα κάλαντα με παράταση λουκέτου και sms για ψώνια

0

Στον ηρωισμό της ατομικής ευθύνης εναπόθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ελπίδα να μείνει όρθιο το ΕΣΥ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα κυβερνητικά μαντάτα που αφορούν τη χρονική επέκταση του γενικού lockdown και τη συσσώρευση νέων βαρών στην πραγματική οικονομία. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο τη 14η Δεκεμβρίου για τη σταδιακή έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας «αν οι σκληροί δείκτες που αφορούν τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ημερήσιων κρουσμάτων υποχωρήσουν στον βαθμό που θα ανασάνει το ΕΣΥ», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Τις τελευταίες χαραμάδες ελπίδας για τους επαγγελματίες της εστίασης -ενόψει της εορταστικής περιόδου- «σφράγισε» ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς εκτίμησε πως «είναι πολύ δύσκολο τα Χριστούγεννα» να επαναλειτουργήσει ο κλάδος που απασχολεί το 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέασε δε για «Χριστούγεννα διαφορετικά, όπως όλο το 2020»…

Προαναγγελία θανάτων

«Τις επόμενες ημέρες δυστυχώς αναμένουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και σημαντική πίεση στο ΕΣΥ» προεξόφλησε ο Στέλιος Πέτσας -στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- λίγες ώρες μετά τους πανηγυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη επειδή το Βέλγιο καταγράφει περισσότερες απώλειες σε σχέση με τη χώρα μας! Επιστράτευσε δε το δόγμα της ευθύνης «για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας» ισχυριζόμενος ότι «είναι στο χέρι του κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να γίνει ήρωας απλώς τηρώντας τα μέτρα των ειδικών. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας»!

Πόλεμος και ατομική ευθύνη

Στη σκιά της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας -όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και το σχέδιο του προϋπολογισμού- πρόταξε την ανάγκη «να προσαρμοστούμε στον πόλεμο», καλώντας «να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί, να προσέχουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να φοράμε τη μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις όπου είναι εφικτό και να προστατεύουμε τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους συμπολίτες μας από τις πολλές επαφές». Σε υποκριτικούς τόνους, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οφείλουμε στις δύσκολες ώρες να μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού», αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση περί προοπτικής χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς.

Πενιχρή ανταπόκριση

Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής επιλογής να εντάξει στο σύστημα ιδιώτες γιατρούς αποτελεί η αποκάλυψη του Στ. Πέτσα ότι «μόλις οκτώ εξ αυτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας», αναγνωρίζοντας ότι «η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη». Επιβεβαιώνοντας δε την απροθυμία της κυβέρνησης να προβεί σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, κάλεσε εκ νέου τους ιδιώτες γιατρούς «να ακούσουν την έκκληση όχι της κυβέρνησης, αλλά της κοινωνίας και να συνδράμουν στο σύστημα Υγείας απέναντι στον κοινό εχθρό»…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τα σχολεία πιθανότητα θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν», αποφεύγοντας να ορίσει χρονοδιαγράμματα για την επαναλειτουργία άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την εορταστική περίοδο θα συνεχιστεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Οι αναγκαίες μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται με SMS στο 13033. Επιπλέον, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διενέργεια των αγορών με τη μέθοδο του click away. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα». Ο στόχος είναι «να μειωθεί στο ελάχιστο η ανθρώπινη επαφή αλλά και ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα».

Σ’ αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο εμβόλιο. «Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε (σ.σ.: το εμβόλιο)μηνιαίως και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Με πρώτους βέβαια τους υγειονομικούς και τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

51% κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση

Την πήρε το… δεύτερο κύμα την κοινωνική συναίνεση στο νέο καθολικό lockdown. Με σκεπτικισμό επεξεργάζονται στο Μαξίμου τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών που καταδεικνύει ότι το 51% των ερωτώμενων αξιολογεί αρνητικά την υγειονομική (76% στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου) και οικονομική (έναντι 56%) διαχείριση της κυβέρνησης στη νέα φάση της πανδημίας. Δεν ιδρώνουν πάντως τα κυβερνητικά αυτιά στο ποιοτικό εύρημα ότι το 80% τοποθετείται υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας και μόλις το 11% υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Προέχουν οι ΣΔΙΤ…

* Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com