Κοινωνική καταστροφή και προϋπολογισμός

0

Η φετινή ύφεση θα κάτσει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο 10,5%. Η ανάπτυξη για το 2021 προβλέπεται -κορωνοϊού επιτρέποντος- στο 4,8%.

Και παρότι ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την πανδημία και την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα εισπράξει 3,6 δισ. παραπάνω από φόρους, ενώ έχει κρατήσει και 2,5 δισ. για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ταυτόχρονα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν στη λίστα Πέτσα ότι η ανάκαμψη του 2021 θα διευκολυνθεί «από τα μέτρα φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021».

Δεν είναι σαφές για ποια ελάφρυνση φορολογικού βάρους μιλούν, όταν, την ίδια στιγμή, περιμένουν 3,6 δισ. παραπάνω από φόρους. Ούτε σε ποιες νέες θέσεις εργασίας αναφέρονται, όταν το 2021 η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί μόλις κατά 1,6%, μένοντας στο εφιαλτικό 17,9%.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που ετοιμάζουν θα ανακουφίσουν σημαντικά τους ισχυρούς επιχειρηματίες, προκαλώντας τεράστια ζημιά στα ταμεία και επιταχύνοντας τη μετάβαση στο ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό βρίσκεται πίσω από τα νούμερα. Γιατί η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα αφήσει πίσω της η πανδημία θα είναι ασύλληπτη.

Και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να αποτρέψει αυτή την καταστροφή.

Ενδιαφέρεται να την εργαλειοποιήσει για να περάσει το πρόγραμμά της. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

* Το editorial της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com