Lockdown: Παράταση λουκέτου χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα

0

Αρκετά μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων δεν είναι αρνητικά στη σταδιακή άρση των περιορισμών σε περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο

Νέα τορπίλη στην πραγματική οικονομία συνιστά η χρονική επιμήκυνση του γενικού απαγορευτικού στη χώρα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να ομολογήσει χθες ότι «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, επιχείρησε να κουκουλώσει το αισιόδοξο αφήγημα που σέρβιρε μέχρι προχθές η κυβέρνηση στην αγορά ισχυριζόμενος πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την παράταση του γενικευμένου λουκέτου μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, παρά τη χθεσινή αποστροφή του Στέλιου Πέτσα ότι «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη».

Κομματικοί προβληματισμοί

Έγκυρες πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι αρκετά μέλη της επιτροπής των ειδικών δεν είναι αρνητικά στην εκδοχή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στις περιοχές της χώρας που θα εμφανίσουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Οι ένοικοι του Μαξίμου ωστόσο φέρονται να προσεγγίζουν αρνητικά την «μη οριζόντια» επανεκκίνηση της οικονομίας φοβούμενοι τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από «γαλάζιους» βουλευτές και εμπορικούς φορείς των επιβαρυμένων περιοχών που θα παραμείνουν σε καραντίνα…

Συμφωνημένα νοσήλια

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια» δηλώνει πλέον ο Στ. Πέτσας -με αφορμή το αίτημα του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιοκτήτες κλινικών να παραχωρήσουν 200 κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας-, σε αντιπαραβολή με τα «πεταμένα λεφτά» που θεωρούσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Φρόντισε δε να υπερτονίσει, με το βλέμμα στους κλινικάρχες, ότι «στις υπό επίταξη κλινικές το κόστος νοσηλείας θα το καλύψει το Δημόσιο. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ».

Κατάρρευση γαλάζιων ιδεοληψιών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η συζήτηση για επίταξη -εφόσον δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, τις οποίες είχαμε ανάγκη- υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες», αποκαλύπτοντας την προκλητική στάση των κλινικαρχών που αφήνουν έκθετο στα μάτια της λαβωμένης κοινωνίας το γαλάζιο νεοφιλελεύθερο αφήγημα στον χώρο της Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ημέρες της άρσης του πρώτου lockdown (25 Μαΐου) δεν δίσταζε να επαναφέρει στην ατζέντα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στον απόηχο της ανάδειξης της σημασίας του δημόσιου τομέα ως πυρήνα του συστήματος Υγείας.

Περιγράφοντας το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εστίασε στη «συνεργασία με τους ιδιώτες» ώστε να μπορεί να «απευθύνεται για μηχανήματα» ή να «αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα». Προεκλογικά είχε διαμηνύσει ότι «το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η Υγεία να είναι δημόσια». Ως τραγική ειρωνεία μάλιστα αντηχεί τότε η εκτίμησή του ότι «ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την Υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα». Σήμερα εκλιπαρεί τους κλινικάρχες…

Lockdown 15 ημερών όπως στην Ουχάν

«Δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς, πέρα από τις υποδομές, απαιτείται και εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» τονίζει με νόημα ο Αλκ. Βατόπουλος

«Να κλείσουν όλα για 15 ημέρες» επειδή «η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική» προτείνει το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η κυβέρνηση καλλιεργούσε το σενάριο της σταδιακής άρσης του lockdown ώστε να καθησυχάσει τους φορείς της αγοράς.

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα» τόνισε χαρακτηριστικά εστιάζοντας στο παράδειγμα της Ουχάν, όπου «έβγαινε μία φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος για να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή».

Χτύπησε δε την καμπάνα του κινδύνου ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Τέσσερις εβδομάδες αυστηρότερων μέτρων

Επιπλέον την άποψη ότι «μόνο με τέσσερις εβδομάδες αυστηρότερου lockdown θα περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα» κατέθεσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Γιώργος Παυλάκης.

* Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com