Τελεσίγραφο για επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη – Την έλλειψη σχεδίου επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

0

Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για COVID-19 έστειλε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας – «Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί η κυβέρνηση να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες» σχολιάζει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλινών για ασθενείς COVID-19, καθώς το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας για απάντηση μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης έχει εκπνεύσει. Το επόμενο βήμα είναι η επίταξη των κλινών, καθώς η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Τι λένε οι κλινικάρχες

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, αναφέρει στο iEidiseis ότι «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Πού να τα βρούμε τα χρήματα;».

Και συνεχίζει μιλώντας στο iEidiseis: «Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».

Ο κ. Σαραφιανός εξήγησε ότι σε περίπτωση μη εθελοντικής διάθεσης 200 κλινών μέχρι απόψε στις 21.00, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διατεθειμένη να προβεί σε επίταξη. Κι αυτό δεν θα αναιρέσει όλα τα προηγούμενα που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο…

Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν 900 κρούσματα καθημερινά και χρειάζονται 15 ημέρες νοσηλείας έκαστο κατά μέσο όρο, αυτό μεταφράζεται σε 13.000 κλίνες καθημερινά συμβατικές καθημερινά. Και η Θεσσαλονίκη έχει περίπου δημόσια και ιδιωτικά (2000 τα ιδιωτικά).

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ:

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους.

Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας.

Νάσος Ηλιόπουλος: Επίταξη τώρα, όχι παζάρια με τις ιδιωτικές κλινικές!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζει το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης:

Επίταξη τώρα, όχι παζάρια με τις ιδιωτικές κλινικές!

Τη στιγμή που το σύστημα υγείας είναι στο κόκκινο και η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα αυτονόητα.

Άμεση επίταξη τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com