Lockdown: Παράταση λουκέτου με το βλέμμα στην αγορά και τον Δεκέμβριο

0

Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση. «Κρίσιμες μέρες» αναγνωρίζει ο Πέτσας βλέποντας, τώρα, την κατάσταση στις ΜΕΘ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τη δημόσια συζήτηση στη σταδιακή άρση του lockdown, λίγες ημέρες πριν «σφραγίσει» την επέκταση του καθολικού απαγορευτικού. Σε πρώτο πλάνο και η στρατηγική του «ακορντεόν».

Ασκήσεις κατευνασμού των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών πραγματοποιεί η κυβέρνηση, στρέφοντας τους προβολείς στα βήματα της σταδιακής άρσης του lockdown, λίγα 24ωρα πριν ανακοινώσει τη χρονική επιμήκυνση του γενικού απαγορευτικού.

«Την άλλη εβδομάδα (σ.σ.: μάλλον τη Δευτέρα) θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας», σημείωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι «θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων, που δεν έχουν τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και θ’ ανοίξουν πρώτες, όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο».

Αποφεύγοντας να προσδιορίσει ημερομηνίες σημείωσε ότι «τομείς δραστηριότητας, όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος», θέτοντας γενικόλογα τον στόχο «τα εστιατόρια και τα καφέ να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ωστόσο ότι «τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση, κλαμπ, μπουζούκια, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ’ αυτά».

Οι ένοικοι του Μαξίμου αναμένουν «μετά το Σαββατοκύριακο μια κάθετη πτώση από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση σε συνεργασία με τους ειδικούς».

Ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε (Μega) ωστόσο την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς «θα δοκιμαστούν και αυτή την εβδομάδα και στις αρχές της επομένης. Αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες. Και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, κατανέμοντας τις δυνάμεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσουμε τον πόλεμο»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση του lockdown μέχρι τις 6 ή τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς ο στόχος, όπως τον προσδιόρισε ο Βασίλης Κικίλιας, τα ημερήσια κρούσματα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να μειωθούν στα 500, θεωρείται ανέφικτος. Στο «γαλάζιο» μικροσκόπιο μάλιστα τέθηκε χθες η εκτίμηση του καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, ότι «στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα».

Ακορντεόν

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σενάριο του ανοιγοκλεισίματος της οικονομίας, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, καθώς ο Στ. Πέτσας επεσήμανε πως «δεν θα διστάσουμε ποτέ ξανά στο μέλλον να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Επισφράγισμα πανικού

Σε διαρροές που προδίδουν πανικό επιδιδόταν χθες βράδυ η κυβέρνηση στη σκιά των 905 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Πηγές του Μαξίμου διέδιδαν ότι εξετάζεται το «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων στη βόρεια Ελλάδα κι ενώ τα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη κλειστά, ενώ οι ταξιδιώτες από Βουλγαρία οφείλουν να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης. Παράλληλα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διέρχονται μόνο Έλληνες υπήκοοι.

* Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com