Απώλεια τζίρου 32,9 δισ. ευρώ πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown

0

Δραματικά τα στοιχεία και για το καθοριστικό «καλό» τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας, με καταλύματα και εστίαση να χάνουν πάνω από 50% του τζίρου τους.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2020 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) ανήλθε σε 69,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 82,9 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις παροχής καταλύματος και της εστίασης να χάνουν το 50,4% του τζίρου τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα την αντίστοιχη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος), είχε προηγηθεί αντίστοιχη μείωση 25,1% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει μόλις τα 59 δισ. ευρώ αντί των 78,8 δισ. ευρώ και τρομακτική απώλεια τζίρου 78,8% για τα καταλύματα και την εστίαση.

Αθροιζόμενες οι δύο απώλειες τζίρου στην οικονομία (13,1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και 19,8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο) φτάνουν τα 32,9 δισ. ευρώ, που σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019 όπως επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο αντιστοιχούν σε μία απώλεια της τάξης του 17,9%.

Αλ. Χαρίτσης: Επιβεβαιώνεται ότι η ανάκαμψη δεν επέρχεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Χαρίτσης σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, σημείωσε ότι «δείχνουν τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται αυτόματα μετά το lock down, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Για να περιοριστεί η ύφεση και να επανέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά χρειάζεται χρόνος και κυρίως ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, τη στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους και του εισοδήματος όσων πλήττονται από την κρίση, είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας, αυτή είναι η απαίτηση των παραγωγικών φορέων, αυτή είναι η επιλογή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τη θλιβερή εξαίρεση της Νέας Δημοκρατίας».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com