17 Νοέμβρη: Ημέρα τιμής, μνήμης και ανάτασης για τον λαό

0

Άρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη για την χώρα και το λαό περίοδο. Η πανδημία παρέσυρε τα πάντα. Η κυβέρνηση αποφάσισε καθολικό lockdown χωρίς ημερομηνία λήξης, ενώ σημειώνονται κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει την ατομική ευθύνη του καθενός και διώχνει όλες τις ευθύνες από πάνω της, λες και αυτή είναι αόρατη και δεν κυβερνάει τον τόπο.

Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές της ευθύνες, για την μη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και την μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους τομείς, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, προαστιακός, κλπ), το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς προληπτικά μέτρα και έλεγχο, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ως αντιπερισπασμό, με στόχο να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στο λαό, που αγωνίζεται και τηρεί με το παραπάνω όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, τη στιγμή που το «επιτελικό κράτος» δεν έκανε τίποτα για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Ας μην απειλεί, λοιπόν, κι ας μην φοβερίζει το λαό, ας μην κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία και τα πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Χρυσοχοιδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε: «Οι δρόμοι και οι διαδηλωτές κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστιες». Πρόκειται για μία προκλητική δήλωση, που πρώτα αναιρεί το δικό του παρελθόν και στη συνέχεια επιχειρεί αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες. Μετατοπίζει την πολιτική ατζέντα στο πεδίο του «Νόμου και της Τάξης», αφού έχει χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας. Ήρθε και η προκλητική ανακοίνωση της Αστυνομίας περί απαγόρευσης των συναθροίσεων, θυμίζοντας άλλες εποχές, εποχές … Πολυτεχνείου!

Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλουν «σιωπητήριο», που θέλουν τη μάσκα φίμωτρο. Ντροπή στην κυβέρνηση που τον αγώνα για την ζωή και την υγεία τον θεωρούν παράλογο και επικίνδυνο.

Ντροπή για την φασιστική εισβολή των δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους του Πολυτεχνείου. Προφανώς, η επίθεση δεν έγινε για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, όπως η ίδια με απαράδεκτο τρόπο επικαλείται, αλλά είναι μια προσπάθεια απόλυτης φίμωσης και καταστολής κάθε αγώνα και διεκδίκησης.

Είναι δυνατόν να πιάνει την κυβέρνηση τόσο άγχος για την δημόσια υγεία, ενώ άφησε οχτώ μήνες να περάσουν χωρίς επιπλέον υποδομές στο σύστημα υγείας, χωρίς προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς ακόμη και τώρα να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα;

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη «να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα», επιβεβαιώνει το πρόβλημα που έχει η ακροδεξιά τάση της Νέας Δημοκρατίας με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τα νοήματα του Πολυτεχνείου για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Γιατί η ανεργία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, η παιδεία είναι υποβαθμισμένη, η δημοκρατία χτυπιέται. Υπάρχουν σωρηδόν απολύσεις χωρίς καμία προστασία, φτωχοποίηση κοινωνικών ομάδων, πτωχευτικός νόμος για να υφαρπάξουν την πρώτη κατοικία, η παιδεία σε διάλυση με τμήματα 25 – 27 μαθητών και μια Δημοκρατία αλλά καρτ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έδειξαν κατά καιρούς την ενόχληση τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ένας από αυτούς είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ότι «δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός στο Πολυτεχνείο».

Φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα «Λεφτά για την Παιδεία (και τη Υγεία) και όχι για το ΝΑΤΟ». Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το Πολυτεχνείο και τα αντιιμπεριαλιστικά του μηνύματα που και σήμερα είναι επίκαιρα. Θέλουν ένα Πολυτεχνείο χωρίς αγώνα και διεκδίκηση. Θέλουν να επιβάλουν την ιστορική λήθη, για να ξεχάσουμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος νικηφόρος.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα «Ελευθερία», στο φύλλο της 17ης Νοεμβρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com