Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Σκηνές πολέμου στις εφημερίες των νοσοκομείων

0

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του στην πόλη «βάπτισε» τις λίγες εναπομείνασες κλίνες ΜΕΘ για άλλα περιστατικά, κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό

Θεσσαλονίκη: «Χάος». Με αυτήν τη λέξη περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι σε αυτά και, την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε χθες την πόλη, συνέχισε να πολλαπλασιάζει τα κρεβάτια στις ΜΕΘ με «δημιουργική λογιστική». Ανακοίνωσε επίσης ότι ιδιωτικές κλινικές θα καλύπτουν τις εφημερίες των νοσοκομείων που έχουν κρασάρει και, φυσικά, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει το σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα, που αποδείχθηκε εντελώς ανέτοιμο να αντιμετωπίσει μια σοβαρή υγειονομική κρίση σαν αυτήν που διανύουμε.

Ούτε «συγγνώμη» ούτε αυτοκριτική

Ο νομός οδεύει προς το «μαύρο», αλλά ο υπουργός Υγείας, αντί «συγγνώμης» και ανάληψης της ευθύνης για το ότι τα νοσοκομεία έμειναν «αθωράκιστα», συνέχισε στον δρόμο της «δημιουργικής λογιστικής». Ανακοίνωσε ότι ανοίγουν άλλες 50 νέες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στον βορειοελλαδικό χώρο, εκ των οποίων οι 27 στη Θεσσαλονίκη. Όταν άρχισε να τις αριθμεί και να τις προσδιορίζει ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς, o υπουργός πάλι έκανε «βαφτίσια». Τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, «βάφτισε» τις λίγες εναπομείνασες κλίνες ΜΕΘ για άλλα περιστατικά κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό. Έφεραν μάλιστα ως παράδειγμα τις έξι «νέες» κλίνες στο ΑΧΕΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται γι’ αυτές που άνοιξε προχθές και άρον – άρον η διοίκηση στην Καρδιοχειρουργική κλινική, μετά τις δραματικές δηλώσεις των γιατρών ότι η πληρότητα της ΜΕΘ Covid-19 είχε αγγίξει το 100% προχθές το πρωί και ότι οι γιατροί βρίσκονται ένα βήμα πριν από διαλογή ασθενών.

Πώς «φύτρωσαν» 7 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ μάλιστα, αργά το μεσημέρι, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές γιατρούς που αποκάλυψαν τη δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο, κατηγορώντας τους ότι διακινούν fake news, και ανακοίνωσε πως υπάρχουν 7 κενές κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό. Το πώς «φύτρωσαν» αυτές το εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ με ανάρτησή του. «Ψεύτικες ειδήσεις διακινούν οι διοικήσεις και όχι εκπρόσωποι των εργαζομένων» τονίζει και εξηγεί: «Χθες (σ.σ.: προχθές) το πρωί, το πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έδινε 25 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στη ΜΕΘ που διαθέτει 25 κλίνες και 4 ασθενείς στη γενική ΜΕΘ γεμάτη. Κενό κρεβάτι κανένα. Αργά το μεσημέρι, η διοίκηση έδωσε 7 κλίνες κενές. Φυσικά, όταν πεθαίνουν ή εξέρχονται ασθενείς από τις ΜΕΘ, αδειάζουν κρεβάτια. Ο διοικητής το μεσημέρι μετέτρεψε την Καρδιοχειρουργική μονάδα σε ΜΕΘ κορωνοϊού 6 κλινών και πρόσθεσε ακόμη μια κλίνη στη ΜΕΘ 25 κλινών. Γι αυτό υπήρξαν το μεσημέρι οι 7 διαθέσιμες κλίνες». Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ακόμη ότι «βαφτίζουν λειτουργία ΜΕΘ σε νοσοκομεία απλές κλίνες με έναν αναπνευστήρα, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό».

Με προσωπικό τι γίνεται;

Στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, οι 10 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει ήταν κατειλημμένες με ασθενείς Covid-19 και, με βάση όσα ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, μέχρι την Κυριακή θα ανοίξουν άλλες 15. «Το να τοποθετήσεις κλίνες ΜΕΘ σε θαλάμους που διαθέτουν σχετική υποδομή είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι το πώς θα στελεχωθούν με ειδικούς γιατρούς και νοσηλευτές και επ’ αυτού δεν ακούσαμε κάτι από τον υπουργό» σχολίασε στην «ΑΥΓΗ» εργαζόμενος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Για τον ίδιο, τώρα που η κατάσταση έχει ξεφύγει και εξαιτίας της έλλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού και προετοιμασίας του συστήματος Υγείας της Θεσσαλονίκης κατά τους προηγούμενους μήνες και μετά την άρση του πρώτου lockdown, υποχρεωτικά ακολουθείται το «βλέποντας και κάνοντας». Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προτάσεις των γιατρών για μια πιο σοβαρή διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, «που όλοι το περιμέναμε να είναι πιο οξύ. Απλώς εκτιμούσαμε ότι θα εκδηλωνόταν πιο αργά, προς τα τέλη Νοεμβρίου, αυτή η πίεση».

ΣΔΙΤ στις εφημερίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ιπποκράτειο», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Β. Κικίλια, θα εφημερεύσει, συνεπικουρούμενο από το ιδιωτικό Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο, όπου θα διακομίζονται ασφαλισμένοι στον ΕΟΔΔΥ ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2… Επίσης, βάσει όσων είπε ο υπουργός, περίπου 150 ιδιώτες γιατροί εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τις «χρυσοπληρωμένες» συμβάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε ενδιαφέρον από κρίσιμες ειδικότητες, όπως, για παράδειγμα, από αναισθησιολόγους.

Σε 14 ώρες γέμισε σχεδόν μια ΜΕΘ

«Αν μέσα στο καλοκαίρι είχαν ανακαινιστεί τα πρώην Νοσοκομεία Λοιμωδών και το παλιό στρατιωτικό 424 για να λειτουργήσουν αποκλειστικά ως ‘κοβιτονοσοκομεία’, σήμερα το σύστημα Υγείας δεν θα είχε εξαντλήσει τα όριά του στη βόρεια Ελλάδα και δεν θα κινδυνεύαμε να μετατραπούν έστω και προσωρινά τα μεγάλα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου» υποστήριξε στην ΑΥΓΗ γιατρός του νοσοκομείου «Παπανικολάου», το οποίο επίσης έχει φτάσει στα όριά του.

«Στις εφημερίες αντιμετωπίζουμε πια εικόνες πολέμου» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτό. Είναι χαρακτηριστική και η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γιατρού στο ίδιο νοσοκομείο, στην οποία αναφέρει ότι την ημέρα της εφημερίας γέμισε η ΜΕΘ μέσα σε 14 ώρες. «Χθες η Β’ ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (δεύτερη φορά) στη μάχη έναντι στον Covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν; Να σας πω εγώ: 14 ώρες» γράφει και κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι τα 27 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που υποτίθεται πως θα προστεθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν λύνουν το οξύ πρόβλημα.

Αν στελεχωθούν δε «εκ των ενόντων» με οφθαλμιάτρους και δερματολόγους και χωρίς εντατικολόγους, όπως ήδη συμβαίνει, οι υπηρεσίες προς τους διασωληνωμένους ασθενείς δεν θα είναι οι καλύτερες δυνατές.

* Ρεπορτάζ της Μαρούλας Πλήκα στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com