Άννα Βαγενά: «Μία ανάσα για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο όλο»

0

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή του Τζό Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

«Είναι πιο εύκολο να είσαι γονιός από σήμερα το πρωί», είπε ανάμεσα σε αναφιλητά ο σχολιαστής του CNN Βαν Τζόουνς, αναφερόμενος στην αναγγελία της εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Η εκλογή Μπάιντεν και η ήττα του ασύδοτα μισαλλόδοξου Τραμπ σηματοδοτεί μία τεράστια και ουσιαστική αλλαγή για τους μη προνομιούχους και τις μειονότητες των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι ένα ψηφιδωτό όλων των χρωμάτων, των εθνοτήτων, των θρησκειών, «μία περίληψη του πλανήτη», όπως έλεγε και ο σύντροφός μου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Αυτές οι εκλογές έστειλαν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα πως όλοι οι διαφορετικοί πολιτισμοί πρέπει και μπορούν να συνυπάρχουν με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα.

Όμως, οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή μία χώρα διχασμένη, που συνεχώς παλινωδεί ανάμεσα στον υπέρμετρο λαϊκισμό, στους ακραίους οπαδούς του Τραμπ, που αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο αναχρονιστικό και ακραία σκοταδιστικό και σε έναν κόσμο δημοκρατικό, που αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα πολύτιμα και κεκτημένα με αγώνες και αίμα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του καλούνται τώρα να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτές τις δύο πραγματικότητες της σύγχρονης Αμερικής, να επουλώσουν πληγές και να ενώσουν μία διχασμένη χώρα. Και γι’ αυτό έχει αξία η δήλωση του επερχόμενου προέδρου, πως θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Χαιρετίζω την εκλογή, για πρώτη φορά στην ιστορία, γυναίκας στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, της Καμάλα Χάρις, κόρης μεταναστών, με καταγωγή από την Ινδία και τη Τζαμάικα. Ό,τι πιο αισιόδοξο και φωτεινό μετά τα σκοτεινά χρόνια της προεδρίας του Τραμπ.

Εμείς αγαπάμε τον λαό της Αμερικής, όπως αγαπάμε τους λαούς όλου του κόσμου, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν και αντιστέκονται στην απληστία των ελίτ του πλούτου, που σαν αρπακτικά μέσα στην πανδημία προσπαθούν να αρπάξουν και την τελευταία δυνατότητα επιβίωσης των φτωχών ανθρώπων.

Είχα πει παλιότερα πως η απεγνωσμένη κραυγή του Τζορτζ Φλόιντ «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο του αστυνομικού, είναι, για εμένα, η κραυγή της εποχής μας. Σήμερα, επιτέλους, παίρνουμε μία ανάσα, για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο όλο».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com