Lockdown: Χριστουγεννιάτικα λουκέτα φωτογραφίζει η κυβέρνηση

0

Οι ένοικοι του Μαξίμου, μέσα από γενικεύσεις και θολές επισημάνσεις, αποφεύγουν κάθε αυτοκριτική

Το έδαφος της χρονικής επιμήκυνσης του γενικού «απαγορευτικού» στη χώρα προλειαίνει η κυβέρνηση σε αντιδιαστολή με την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το lockdown επιβλήθηκε για «να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο, κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών».

«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτεμβρίου, με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο, λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο» δήλωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ-1) απαντώντας σε ερώτηση για το «ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε». Το μήνυμα ότι «η κανονικότητα, όπως την γνωρίσαμε, για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει» εξέπεμψε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης μεταθέτοντας στους πολίτες την ευθύνη να επιδείξουν «ένα υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης για την τήρηση των μέτρων, έτσι ώστε από 1η Δεκεμβρίου να ξαναβγούμε με προφυλάξεις».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν μάλιστα στην «Α» ότι «προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «θα λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση -με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών- που θα αποτρέπει την επιβάρυνση του ΕΣΥ».

Η ευθύνη στον συνολικό εφησυχασμό

Οι ένοικοι του Μαξίμου, μέσα από γενικεύσεις και θολές επισημάνσεις, αποφεύγουν κάθε αυτοκριτική αναφορά για την είσοδο της χώρας από σήμερα σε μια δεύτερη περίοδο καραντίνας.

«Φυσικά, όλοι κάνουμε λάθη. Ιδίως όταν κυβερνάς, το να λες ότι δεν κάνεις λάθος, αυτό είναι το μεγαλύτερό σου λάθος! Ο πρωθυπουργός – όπως είπε κι ο ίδιος χθες – αναγνώρισε μια διαδικασία σταδιακής χαλάρωσης και εφησυχασμού, μετά το καλοκαίρι, η οποία έφερε αυτά τα αυξανόμενα κρούσματα τον Σεπτέμβριο κι αργότερα τον Οκτώβριο» σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να εστιάσει σε κυβερνητικές αποφάσεις που επιδείνωσαν την υγειονομική εικόνα της χώρας. Πέταξε δε το μπαλάκι των ευθυνών στην «απελπισμένη αντιπολίτευση», ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει να πει κάτι στην κοινωνία».

Η στροφή Γεραπετρίτη

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η στροφή του κ. Γεραπετρίτη στο θέμα της επιβολής του γενικού λουκέτου, καθώς δήλωσε (Θέμα FM) βέβαιος ότι «θα δουλέψει» εφόσον «δούλεψε όπου εφαρμόστηκε, δούλεψε και σε μας στην πρώτη φάση της πανδημίας, άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, κατά τους ειδικούς, ότι, πράγματι, θα παραγάγει αποτελέσματα». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας την Τετάρτη θεωρούσε «άστοχη απόφαση» ένα lockdown εστιάζοντας στον «οικονομικό μαρασμό» που θα επιφέρει…

Δεν αποκλείουν επέκταση της καραντίνας οι επιστήμονες

Παράθυρο για εισηγήσεις που θα αφορούν την επέκταση της καραντίνας ανοίγουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στη σκιά της πίεσης που υφίσταται το αθωράκιστο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Τίποτα δεν αποκλείω» τόνισε σχετικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αφού «είμαστε μια πολύ δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Άρα θα επανασταθμιστούν τα πράγματα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τα επόμενα, ακόμα και για λίγο διάστημα, όταν εξελίσσονται τόσο γρήγορα τα πράγματα» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Την απαισιοδοξία της για την πορεία της νόσου εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, καθώς δήλωσε ανήσυχη διότι «δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση σε τρεις εβδομάδες. Αν έχουν μειωθεί τότε τα κρούσματα στα 1.500, θα είμαι πολύ ευτυχής». Επιπλέον, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε «πως αν τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα του lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα μετά από 20 ημέρες». Επισήμανε όμως χωρίς περιστροφές ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε ‘καθαρίσει’». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για πολλοστή φορά χτύπησε την καμπάνα για τις αντοχές του ΕΣΥ, καθώς «η πίεση είναι τέτοια που, όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν θα τα βγάζαμε πέρα. Οι 187 διασωληνωμένοι σε λίγες ημέρες θα έφταναν μεγάλο αριθμό και δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε»…

*Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com