Τμ. Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνεχίζεται η αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας

0

«Στην τρέχουσα κρίσιμη στιγμή με 2.000 διαπιστωμένα κρούσματα ημερησίως, στο διαγγέλματα του ο κ. Μητσοτάκης πέταξε για μια επιπλέον φορά το μπαλάκι στους πολίτες, μιλώντας για «χαραμάδες της αμέλειας των λίγων» από τις οποίες μπαίνει ο κορωνοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που ο ίδιος και η κυβέρνησή του άφησαν ορθάνοιχτες»

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Εννέα μήνες μετά το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί στο προληπτικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ωστόσο, όλο το διάστημα αναλώθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, «επιχορηγήσεις» των ΜΜΕ μέσω πακτωλό χρημάτων για διαφημίσεις, και μέτρα ασπιρίνες τύπου «βλέποντας και κάνοντας», σαν να επρόκειτο η πανδημία απλά να προσπεράσει. Ακόμη και τον πολύτιμο και «δαπανηρό» χρόνο που κερδίσαμε από το καθολικό lockdown, τον πέταξε στα σκουπίδια.

Στην τρέχουσα κρίσιμη στιγμή με 2.000 διαπιστωμένα κρούσματα ημερησίως, στο διαγγέλματα του ο κ. Μητσοτάκης πέταξε για μια επιπλέον φορά το μπαλάκι στους πολίτες, μιλώντας για «χαραμάδες της αμέλειας των λίγων» από τις οποίες μπαίνει ο κορωνοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που ο ίδιος και η κυβέρνησή του άφησαν ορθάνοιχτες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για:

– Τις δημόσιες συγκοινωνίες που κάθε μέρα πάνω από 1 εκατ. πολίτες στοιβάζονται σαν σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους την ώρα που 270 οχήματα λιμνάζουν στα αμαξοστάσια και υπουργοί του έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία.

–  Τους μαζικούς εργασιακούς χώρους που λόγω συνωστισμού και ελλείψει μέσων προστασίας και ελέγχων έχουν γίνει φορέας υπερμετάδοσης του ιού.

–   Το στοίβαγμα των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

–   Το ανοργάνωτο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα.

–   Την μη απαγόρευση του μαζικού συνωστισμού σε κλειστούς χώρους λατρείας.

– Την μη στελέχωση του δημόσιου συστήματος με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικού προσωπικό.

–  Την αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων που σηματοδοτεί την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας.

–  Την μη επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ ως υποστηρικτικό μηχανισμό σε καταστάσεις δημόσιου υγειονομικού κινδύνου.

–      Την μη κάλυψη των τεστ για τον κορωνοϊο από τον ΕΟΠΠΥ.

Ακολουθούν ενδεικτικές αναφορές για την οικονομική και υγειονομική κατάσταση και τα νέα μέτρα, όχι του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, αλλά κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων:

ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ετήσια Έκθεση 2020: «Τα νοικοκυριά, … , βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση με σημαντικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ίση με 28,8 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν ίση με 32,6 δισ.ευρώ. Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης με παρεμβάσεις που μειώνουν την απασχόληση και τις αμοιβές αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών».

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (16.10.2020): «Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Όχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός αλλά σταθερά προσηλωμένη «στη λογική κόστους – οφέλους» υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες.»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (31.10.2020): «Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη τη σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων… χωρίς και θετικά μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων!»

ΕΒΕΑ, Δήλωση Προέδρου, (2.11.2020): «Τα μέτρα αυτά είναι μια ασπιρίνη για τις επιπτώσεις στην οικονομία της πανδημίας. Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει με μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com