Κορωνοϊός: Κλείσιμο της εστίασης αντί για ενίσχυση ΕΣΥ – συγκοινωνιών

0

Για σήμερα το πρωί μετατέθηκε το διάγγελμα Μητσοτάκη, στο οποίο προσανατολίζεται να ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ

Λουκέτα σε περιφερειακές ενότητες και ολόκληρους οικονομικούς κλάδους «δείχνει» η πυξίδα της κυβέρνησης, μπροστά στο ορμητικό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα στις 10 το πρωί προσανατολίζεται να ανακοινώσει το πλήρες κλείσιμο της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές επιφέροντας τη χαριστική βολή στον ήδη βαλλόμενο κλάδο.

Το «σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» για τις περιφερειακές ενότητες του επιπέδου 3 -όπως η Αττική- αναμένεται να συμπεριλάβει την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ (αντί για 00.30) έως τις 5 το πρωί. Υπ’ αυτό το πρίσμα, απαγορεύονται αυτομάτως και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τις συγκεκριμένες ώρες. Συν τοις άλλοις, ειλημμένη ήταν η απόφαση για επιβολή χρήσης μάσκας σε ολόκληρη της επικράτεια αλλά και της παράτασης -μέχρι 30 Νοεμβρίου- του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των μισθωτών. Οι νέες παρεμβάσεις θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα. Τα σχολεία με τις συνθήκες υπερσυνωστισμού στις αίθουσες θα παραμείνουν ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να επαναφέρει την «καραμέλα» που αφορά «την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» επιχειρώντας να συγκαλύψει τους ολέθριους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είχε τεθεί η συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας για μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, ωστόσο ο πρωθυπουργός -μέχρι χθες το βράδυ- φερόταν να έχει υιοθετήσει τη θέση τμήματος των λοιμωξιολόγων «για πιο δραστικά μέτρα, ώστε να επέλθει η διακοπή της διασποράς του ιού». Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι «αυτό είναι και το μοντέλο που έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου ο χώρος της εστίασης έχει κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».

Καββαθάς: «Η εστίαση έχει στοχοποιηθεί»

Ενόψει των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ότι «ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί, αφού όταν μιλάμε για μέτρα εννοούμε μόνο την εστίαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κορωνοϊού. Τα εστιατόρια στην πλειονότητά τους τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και η παραβατικότητα δεν ξεπερνά το 1%». Στηλίτευσε μάλιστα τις «τεράστιες ευθύνες στην Πολιτεία για διασπορά του ιού, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων μέτρων που πήρε, μετά την εκκίνηση της οικονομίας. Δεν νοείται να έχουμε 100% πληρότητα στα αεροσκάφη και 85% πληρότητα στα πλοία χωρίς να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης, όταν στα εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα πληρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα να απευθύνονται και πάλι στην εστίαση! Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει λουκέτα» κατέληξε ο κ. Καββαθάς κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του χώρου της εστίασης.

Προκλητικός υπουργός

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει «στη μεγαλύτερη πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας» προκειμένου να δικαιολογήσει τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων με υφεσιακό αντίκτυπο για την οικονομία. Ωστόσο οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν να «κλείνουν τα αυτιά» έναντι του καθολικού αιτήματος που αφορά την ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενόψει και της έξαρσης των εποχικών ιώσεων. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να προβεί σε απτές εξαγγελίες για τη βελτίωση των συνθηκών στις αστικές συγκοινωνίες. Ήδη άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής επιχείρησε χθες να διαστρέψει την ίδια την πραγματικότητα στα λεωφορεία υποστηρίζοντας ότι «με βάση το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ μόνο το 5% των λεωφορείων έχει πληρότητες άνω του 65%»!

*Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com