Κυβέρνηση: Βλέπει πίεση στο σύστημα Υγείας αλλά δεν παίρνει μέτρα

0

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10, κλείσιμο της εστίασης από τις 9 και επαναφορά του SMS για τους άνω των 65 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Έντρομη η κυβέρνηση κατεβάζει σταδιακά τα ρολά στη χώρα ώστε να αναχαιτίσει το φουσκωμένο, ελέω των τραγικών χειρισμών της, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει για τις «πορτοκαλί» περιοχές το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ (έναντι 00.30) σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ωραρίου στον τομέα της εστίασης κατά τρεις ώρες.

Το «σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» για τις περιφερειακές ενότητες του επιπέδου 3, όπως η Αττική, αναμένεται να εμπεριέχει την απαγόρευση των μετακινήσεων προς άλλους νομούς και την επαναφορά του SMS για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Χθες βάφτηκαν με κόκκινο χρώμα στον υγειονομικό χάρτη η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αναλώθηκε σε νέο εμπόριο ελπίδας ισχυριζόμενος ότι «είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο».

Στον αντίποδα δε της παχυλής χρηματοδότησης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας οι ένοικοι του Μαξίμου απλά βλέπουν τα γεμάτα τρένα και λεωφορεία να περνούν, ενώ ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να εκφράσει την ανησυχία του διότι «η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ». Απέφυγε μάλιστα να κάνει νύξη για τις συνθήκες υπερσυνωστισμού στις σχολικές αίθουσες.

Επιχειρώντας, παράλληλα, να αναθερμάνει τον μύθο της κυβερνητικής εγρήγορσης σημείωσε ότι «πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως στόχο την «αποφυγή ενός καθολικού lockdown» αποτυπώνοντας τον πανικό που προκαλεί στην κυβέρνηση η κατακόρυφη πτώση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Προανήγγειλε δε «μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες…

Συν τοις άλλοις, επιδιώκοντας απεγνωσμένα να καλλωπίσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υποστήριξε ότι «εμείς στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε ενδεχομένως δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα».

Ασπίδα στον «στοχοποιημένο Τσιόδρα»

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι «οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση» παρότι οι επιβάτες εξακολουθούν να στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αίσθηση προκάλεσε η ασπίδα προστασίας που ύψωσε ο πρωθυπουργός στον Σωτήρη Τσιόδρα λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων -υπερβαίνοντας τον ρόλο του- κάλυψε απόλυτα την κυβερνητική ολιγωρία στο μέτωπο των αστικών συγκοινωνιών.

«Θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες, είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως – τελείως λανθασμένο» ήταν η αναφορά – ανταπόδοση του πρωθυπουργού.

Δεν παρέλειψε να εξάρει τις αναφορές του κ. Τσιόδρα για «την ατομική μας ευθύνη και τους κανόνες ως παιδεία άσκησης της προσωπικής μας ελευθερίας».

Την επικοινωνιακή στόχευση του Μαξίμου, που μεταφέρθηκε και με σκονάκια προς φίλια ΜΜΕ για στοχοποίηση του Αλ. Τσίπρα και καλλιέργεια κλίματος υποστήριξης του κ. Τσιόδρα, υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είναι απίστευτο το πόσο μικρή επαφή έχουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, με το τι πιστεύει ο μέσος πολίτης. Ο κ. Τσιόδρας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Ο κόσμος θέλει να ακούσει τους επιστήμονες» είπε χαρακτηριστικά στα “Παραπολιτικά”.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

*Ρεπορτάζ στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com