Πτωχευτικός Κώδικας: Η ΝΔ ψήφισε την αρπαγή της πρώτης κατοικίας

0

Υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ το ν/σ που παραδίδει τις περιουσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες και τα funds

Μόνο από τη ΝΔ ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που βάζει οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας και μετατρέπει δανειολήπτες που δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 158 «ναι» από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Επί της αρχής του νομοσχεδίου κατά τάχθηκαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών που είχαν εγγραφεί να μιλήσουν στο νομοσχέδιο, πριν αυτή διακοπεί το απόγευμα της Πέμπτης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Υπενθυμίζεται ότι η τριήμερη διαδικασία κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας ανέδειξε την αναλγησία της κυβέρνησης μπροστά στην εντεινόμενη φτώχεια των νοικοκυριών, αλλά και το αλαλούμ στην εξωτερική πολιτική.

Η κίνηση αυτή είχε σκοπό -μεταξύ άλλων- να γίνει γνωστό τι ακριβώς φέρνει η κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έδειξαν πως δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν, καθώς εξάντλησαν τις ομιλίες τους μόνο στο να αναπαράγουν ψεύδη για το τι έπραξε και τι δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πιστωτών.

Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν, αλλά και το τι θα συμβεί στο μέλλον, όταν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση η Αριστερά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ομολόγησε κυνικά ότι η αρπαγή της περιουσίας γίνεται για το καλό των πολιτών και για να μην μεταφέρουν τα βάρη στα παιδιά τους! Για να κλείσουν την πληγές τους, με την απώλεια της περιουσίας τους.

«Ψέματα και ανακρίβειες από τους Μητσοτάκη και Σταϊκούρα»

Τα «ψέματα και τις ανακρίβειες» στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ανέδειξε τη Δευτέρα η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι φανερώνουν μία «αδιανόητη απόσταση, ένα χάσμα από την κοινωνική πραγματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε, «ισχυρίζεται πως το κράτος κάλυψε τη μισθοδοσία των επιχειρήσεων στην πανδημία, όταν επιβάλλει αναστολή εργασίας, επιδοτεί την ανεργία και μειώνει οριζόντια τους μισθούς, τη στιγμή, μάλιστα, που χλεύασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κάλυψη μισθών». Η ΝΔ, πρόσθεσε, από τη στιγμή που εκλέχθηκε «ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων», ενώ «μιλάει για “φιλεργατικό πνεύμα” όταν νομοθετεί την απλήρωτη εργασία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως ψευδές πως με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δεν υπάρχει έξωση», καθώς «όσοι βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ χάνουν το σπίτι τους την επόμενη μέρα και επέρχεται έξωση», ενώ« και για όσους βγάζουν κάτω από 7.000 ευρώ, αν καθυστερήσουν τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση».

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, «είπε ψέματα πως δημόσιος φορέας θα αποκτά το σπίτι, το οποίο θα νοικιάζουν οι ευάλωτοι πολίτες. Δεν ξέρει τι λέει το νομοσχέδιο; Δεν ξέρει ότι θα είναι ιδιωτικό fund;», επίσης «είπε ψέματα και για την απαλλαγή από τα χρέη. Δεν ξέρει ότι προβλέπεται ήδη, χωρίς πτώχευση και χωρίς απώλεια της πρώτης κατοικίας;».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε να λέει ότι είναι υπέρ των εργαζομένων και των νοικοκυριών το νομοσχέδιο που ρευστοποιεί τις περιουσίες όλων, πτωχεύει μισθωτούς και συνταξιούχους για πρώτη φορά στη χώρα και καταργεί οριζοντίως την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό πραγματικά ξεπερνάει κάθε πολιτική και κοινωνική λογική». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «καταψηφίζει το σύνολο του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση έχει απομονωθεί κοινοβουλευτικά και θα απομονωθεί και κοινωνικά. Εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση αυτός ο νόμος θα καταργηθεί άμεσα».

Αναφερόμενη στην οικονομία η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ ο μέσος όρος ύφεσης ήταν περίπου 4,9% και η ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 0,5%, ενώ κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε θετικός μέσος όρος ανάπτυξης 1% και η ευρωζώνη είχε 1,9%». Η ΝΔ, υπογράμμισε, «επαίρεται για τις επιδόσεις του 2019, όταν η μόνη “συμβολή” της στην οικονομία ήταν η επιβράδυνση από το γ’ τρίμηνο, η ένταξη σε υφεσιακή τροχιά από το τέλος του έτους και η επίσημη ύφεση πια στις αρχές του 2020, πολύ πριν την πανδημία».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «επανέλαβε το ψέμα των 24 δισ., όταν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού οι δαπάνες του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εν μέσω πανδημίας, είναι της τάξης των 5 δισ. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέτρα αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 4 δισ. ή κατά 12%, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 130.000 νέοι άνεργοι, έχει μειωθεί ο μέσος μισθός κατά 10%, μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κλείσουν και οχτώ στις δέκα έχουν μείωση τζίρου κατά 50%».

«Με τον νέο Πτωχευτικό η κυβέρνηση οδηγεί σε αναγκαστική πτώχευση και νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης τη Δευτέρα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε στην αποκατάσταση της δημοσιότητας που είναι η ψυχή της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επεδίωξε να μην υπάρξει ούτε η αναγκαία δημοσιότητα ούτε η σε βάθος συζήτηση σε αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο πτωχευτικός κώδικας είναι η απαρχή της πολιτικής απομόνωσης Μητσοτάκη», ανέφερε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com