Πρωτογενές έλλειμμα: Κρύβουν ότι μας έβαλαν ήδη «μέσα» 9,6 δισ. ευρώ κάτω από το «μαξιλάρι»

0

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ αντί πλεονάσματος 2,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης επαίρεται για τα 37 δισ. ευρώ… του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια περίπου ώρα που στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης προχωρούσε σε μία πρωτοφανή γα πρωθυπουργό προσπάθεια παραπληροφόρησης, δηλώνοντας ότι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που δημιούργησε το «μαξιλάρι» του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ που η ίδια παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020 για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Σε αυτά τα μεγέθη βρίσκεται μάλλον και ο λόγος που το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου επέλεξε να γίνει από το βήμα της Βουλής μία τόσο κραυγαλέα ψευδής δήλωση. Γιατί οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφήσει χωρίς σοβαρή στήριξη τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, τα οικογενειακά εισοδήματα, από την έλευση της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχουν οδηγήσει σε μία τρομακτική «τρύπα» στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ύψους ούτε λίγο ούτε πολύ 9,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,3 δισ. Ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αντί των 2,6 δισ. ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαμορφώθηκε τελικά πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ, όταν το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 είχε επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ.

Η απουσία μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας οδήγησε σε απώλεια 4,7 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, που ανήλθαν σε 33,5 δισ. ευρώ, 12,4% χαμηλότερα έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Τουλάχιστον, στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι η σημαντική αυτή υστέρηση εσόδων «οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης και την επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της. Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com