Κορωνοϊός: Πράσινο φως για μετακίνηση σε άλλη πόλη ανάβει η νυχτερινή καραντίνα

0

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας θεωρούν αναποτελεσματική την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 19 περιοχές. Προειλημμένη ήταν η απόφαση, ωστόσο, της κυβέρνησης

Τη δυσπιστία των λοιμωξιολόγων συναντούν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να τιθασευτεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα εκπέμπει σήμα συναγερμού προς το Μαξίμου για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Την ανησυχία του για το γεγονός «ότι δεν καλύπτεται όλη η επικράτεια» εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, στη σκιά της κυβερνητικής επιλογής να επιβάλει νυχτερινό lockdown και καθολική χρήση μάσκας στις περιοχές με «κόκκινο» (επίπεδο 4) και «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) χρώμα στον υγειονομικό χάρτη. Όπως εξήγησε, «ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Άρα δεν καλυπτόμαστε, γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown». Αναδεικνύοντας δε την κυβερνητική ολιγωρία υπογράμμισε ότι «φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια, θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία».

Σημειώνεται ότι στους κόλπους της Επιτροπής των ειδικών (όπως είχε γράψει η «Α») υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο σκέλος που αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας -μετά τα μεσάνυχτα- σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας. Στις συσκέψεις των επιστημόνων εκφράζονταν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου με βάση το επιχείρημα ότι «ευνοεί τις μετακινήσεις από μια επιβαρυμένη περιοχή σε άλλη». Ο προβληματισμός δε συνδεόταν με το γεγονός ότι «υπάρχουν πόλεις που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα αλλά βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο επικινδυνότητας». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανιζόταν αποφασισμένη να ανακοινώσει την εφαρμογή του μέτρου για 19 συγκεκριμένες περιοχές.

Το κλίμα διαφωνίας στις τάξεις των εμπειρογνωμόνων επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας (ΣΚΑΪ) ότι «ο καθένας έχει την άποψή του. Δεν ταυτίζονται απολύτως οι απόψεις και αυτό είναι λογικό και θεμιτό όταν βάζεις 31 ανθρώπους μέσα σε μία Επιτροπή». Παρακάμπτοντας ωστόσο την προειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να ανάψει κόκκινο στη νυχτερινή κυκλοφορία επεσήμανε ότι «η κοινή συνισταμένη των απόψεών τους (σ.σ.: των επιστημόνων) είναι τελικά η εισήγηση που κάνουν οι επιστήμονές μας στην κυβέρνηση”.

SOS για τις αντοχές του ΕΣΥ

Οι ένοικοι του Μαξίμου επιμένουν να τηρούν την οδό της σιωπής έναντι της επιτακτικής ανάγκης που αφορά την ενδυνάμωση του ΕΣΥ. «Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια, πρέπει να έχεις και προσωπικό» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Υπενθύμισε μάλιστα προς την κυβέρνηση ότι «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται μέσα σε χώρους με αυξημένο ιικό φορτίο και κάποια στιγμή ασθενούν και οι ίδιοι». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως «πρέπει λοιπόν, ακόμα και αν ένα τμήμα έχει οριακά αρκετό προσωπικό, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, διότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν ανάγκες αναπλήρωσης γιατρών και νοσηλευτών που θα ασθενούν».

«Να είμαστε προσεκτικοί και να κρατήσουμε όλοι τα μέτρα για να μην πιέσουμε το σύστημα Υγείας» συνέστησε, παράλληλα, η λοιμωξιολόγος Μίνα Γκάγκα, καθώς «τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν εύκολα».

Τέλος, «η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την αύξηση νοσηλείας, γιατί τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια. Οι ΜΕΘ θα αντέξουν» εκτίμησε (liberal) ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς. Στον απόηχο ωστόσο των κυβερνητικών αλχημειών, τόνισε ότι «πρέπει όμως να αντέξουν και τα τμήματα της απλής νοσηλείας. Ο χειρισμός εκεί μπορεί να είναι καθοριστικός για τις αντοχές των ΜΕΘ και των θανάτων, φυσικά».

*Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com