Κυβέρνηση: Νυχτερινή καραντίνα, ψεύδη και εμπόριο ελπίδας

0

Η κυβέρνηση ανάβει κόκκινο στην κυκλοφορία τις μεταμεσονύκτιες ώρες και επιβάλλει μάσκα παντού στις επιβαρυμένες περιοχές

Με «μπλόκο» στην κυκλοφορία -12.30 με 5 το πρωί- στις περιοχές που έχουν βαφτεί με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα στον υγειονομικό χάρτη επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει τη γιγάντωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που προκάλεσαν οι διαδοχικές παλινωδίες της.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας «όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους». Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από αύριο στις 6.00 το πρωί και αφορά τις εξής περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες, Γιάννενα, Κοζάνη, Καστοριά.

Ο πρωθυπουργός -παρά το γεγονός ότι προϊδέασε «για ένα δύσκολο τρίμηνο μπροστά μας»- έκλεισε εκ νέου κάθε παράθυρο για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας με διάθεση εμπαιγμού ότι «διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας»! Δεν πραγματοποίησε δε καμία μνεία για τους κινδύνους που κυοφορούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, εστίασε μονομερώς στη σημασία της μάσκας «ως εμβόλιο πριν το εμβόλιο», υποστηρίζοντας ψευδώς ότι «αν δύο πολίτες τη φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη». Σημειώνεται ότι η μάσκα περιορίζει το ιικό φορτίο και οι έρευνες δείχνουν ότι οδηγεί σε λιγότερους βαριά ασθενείς και περισσότερους ασυμπτωματικούς. Αν δεν γίνουν τεστ ωστόσο για να εντοπιστούν, θα μεταδώσουν τον ιό…

Ατομική ευθύνη για νέους

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επιστράτευσε την έννοια της ατομικής ευθύνης «δείχνοντας» τους νέους. «Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Και εστιάζεται στις ώρες και στους τόπους όπου συγκεντρώνονται» σημείωσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το καθεστώς «νυχτερινής καραντίνας». Κάλεσε τους νεότερους να μετατρέψουν «την ορμή σε ευθύνη». Όρισε, παράλληλα, ως «γνήσια πρόοδο και αληθινό ριζοσπαστισμό» τη «νεανική αμφισβήτηση του συντηρητικού ατομισμού»!

Φορώντας το «προσωπείο» της ευαισθησίας για την εργασιακή ασφάλεια προανήγγειλε «ενίσχυση των ελέγχων» και τιμωρίες των εργοδοτών «που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους».

Ωστόσο, απέκλεισε κάθε προοπτική στήριξης της πραγματικής οικονομίας και των εργαζομένων, καθώς «το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο». Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας”…

Εμπόριο ελπίδας με το εμβόλιο

Σε αυτό το ζοφερό φόντο, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε εμπόριο ελπίδας με γνώμονα τον ισχυρισμό ότι «φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο». Αρκέστηκε δε στην επισήμανση ότι «η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα» κι ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει κανένα εμβόλιο που να έχει λάβει έγκριση προς χρήση!

*Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com