Δίκη Χρυσής Αυγής: Εισαγγελική πρόταση για αναστολή σε όλους πλην του Ρουπακιά

0

Αναστολή των ποινών για τους 57 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας.

Την αναστολή των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, πλην του Γ. Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, ενώ την ίδια ώρα, ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, κάνει λόγο για «πρόταση – όνειδος» από την εισαγγελέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο λέει ψέματα για τον Γ. Λαγό ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και ότι η ίδια χαρακτήρισε το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών υλών, για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Ν. Μιχαλολιάκος, ως «χαμηλής ποινικής απαξίας».

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Ν. Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού», δήλωσε ο δικηγόρος στην υπόθεση του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης επεσήμανε ότι «τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν».

Η εισαγγελέας κατά την ανακοίνωση της πρότασής της δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή».

Σύμφωνα με την κα. Οικονόμου, Ρουπακιάς και Λαγός δεν πρέπει να λάβουν αναστολή καθώς ο πρώτος έχει ποινή ισοβίων, ενώ ο δεύτερος δεν αιτήθηκε αναστολής.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως:

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως.

Μάλιστα, η κα Οικονόμου δήλωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.

Η ίδια ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.

Η συνέχεια της διαδικασίας

Μετά την εισαγγελική πρόταση τον λόγο παίρνουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης και ακολουθεί η απόφαση των δικαστών, που μάλλον πάει για την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με το αίτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών.

Σε μια προσπάθεια να … υφαρπάξουν λίγη επιπλέον επιείκεια από το δικαστήριο και να αποφύγουν τη φυλάκιση, οι καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης επικαλέστηκαν προσωπικά ζητήματα, οικογενειακές δυσκολίες, ασθένειες οικείων τους, αλλά και ότι δεν ασχολούνται πια με την πολιτική.

Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών υποστηρίζουν πως μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εντολείς τους ουσιαστικά θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους (με τις ευνοϊκές διατάξεις του 1/3 έκτισης ή των 3/5 της ποινής κλπ) και επομένως η εκδίκαση της έφεσης θα «είναι δώρον άδωρον».

Η εκτίμηση της υπεράσπισης για τον προσδιορισμό της έφεσης στηρίζεται στο γεγονός πως σε αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις η καθαρογραφή της απόφασης απαιτεί αρκετό χρόνο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση «διατάσσει έκτιση» του δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com