Pitsos: Η τρίτη μεγάλη εταιρεία που φεύγει από την Ελλάδα επί Μητσοτάκη

0

Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν στο τέλος του χρόνου το εργοστάσιο της BSH (Pitsos) στην Τουρκία

Τρίτη και 13 χθες και «τρίτωσε το κακό» με τις εταιρείες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το «λουκέτο» που έβαλε στις 30 Ιουλίου η μεγαλύτερη παγκοσμίως αλυσίδα πίτσας Pizza Hut στα 16 καταστήματά της στη χώρα μας, αλλά και την απόφαση της Hive, που ανήκει στο Free Now Group με μετόχους τις BMW και Daimler, μόλις έναν χρόνο μετά την έλευσή της στην Ελλάδα να αποχωρήσει στις 28 Φεβρουαρίου, σειρά παίρνει η εμβληματική για το ελληνικό επιχειρείν Pitsos.

Το νέο πλήγμα

Το νέο πλήγμα ήλθε από την BSH (Bosch und Siemens Hausgeräte), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, με έσοδα 13,2 δισ. ευρώ το 2019 και με 58.200 εργαζόμενους στο δυναμικό της, καθώς αποφάσισε να κλείσει στο τέλος του έτους το εργοστάσιο της BSH (Pitsos) στον Ρέντη αφήνοντας εκατοντάδες άνεργους και να το μεταφέρει στην Τουρκία, κίνηση που γεννά δύο ιδιαίτερους συνειρμούς:

Πρώτον, ότι ήταν πάλι Οκτώβριος, πέρυσι, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε στην κρατική τηλεόραση πως φιλοδοξούσε να εγκαταστήσει τότε η Volkswagen το νέο της εργοστάσιο στην Ελλάδα αντί της Τουρκίας. Τελικώς οι Γερμανοί επέλεξαν την Τουρκία και τη Σμύρνη, ασχέτως αν η πανδημία του κορωνοϊού και οι εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή «πάγωσαν» τα σχέδιά τους.

Δεύτερον, ότι η νέα αυτή προτίμηση που δείχνουν οι Γερμανοί στην Τουρκία αντί της Ελλάδας έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο που η γερμανική προεδρία τηρεί γέρνει υπέρ της Τουρκίας όσον αφορά το αίτημα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Επιστολή στον Μητσοτάκη

Για το θέμα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μεγάλου (ΠΟΕΜ) ζήτησε με επιστολή στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών κυβερνητική παρέμβαση για να μην σταματήσει η λειτουργία της Pitsos, μιας μονάδας ιστορικής, καθώς λειτουργεί εδώ και 155 χρόνια, από το 1865, παράγοντας τα πρώτα χρόνια λειτουργίας από φαράσια και μαχαιροπίρουνα μέχρι οικιακές συσκευές, όπως γκαζιέρες και θερμάστρες, ώσπου να ξεκινήσει το 1959 και την παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Στην επιστολή η ΠΟΕΜ επισημαίνει ότι η πρώην Pitsos, θυγατρική της BSH, που από 1ης Ιανουαρίου 2015 ανήκει στην Bosch και είναι κερδοφόρος, έχει ανακοινώσει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα σταματήσει την παραγωγή στον Ρέντη κλείνοντας το εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει «απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών».

Η ομοσπονδία τονίζει ακόμη: «Η εταιρεία BSH (Pitsos) χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens – Bosch ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με την κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης αναφέρεται σαφώς ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας».

Όπως τονίζεται στην επιστολή: «Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (Pitsos). Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (Pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη ‘βούλα’ των κυβερνήσεων η Siemens επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com