Ξενοδοχεία: Δούλεψαν με 23% πληρότητα, μόλις 6 στα 10 «τόλμησαν» να λειτουργήσουν

0

Η μέση τιμή περιόδου διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ και με 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να ξανακλείνουν εντός του έτους

Ούτε το ένα τέταρτο της δυναμικότητάς τους δεν κάλυψαν φέτος στο κατεξοχήν «τουριστικό» τρίμηνο, εκείνο δηλαδή του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, τα ελληνικά ξενοδοχεία, σε μια χρονιά ζοφερή από πάσης απόψεως για τον κλάδο. Μάλιστα, μόλις το 60% των μονάδων τόλμησε να λειτουργήσει μετά την άρση του lockdown και 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ξανακλείνουν εντός του έτους. Ευλόγως, με δεδομένη αυτήν την ανησυχητική εικόνα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, οι εκπρόσωποι του κλάδου καλούν την κυβέρνηση να λάβει από τώρα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του για το επόμενο έτος.

Πιο αναλυτικά, στοιχεία τα οποία κατέγραψε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος με τίτλο «Η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown» δείχνουν ότι στο σύνολο των περίπου 10.000 ξενοδοχείων όλης της χώρας που λειτούργησαν πέρυσι, μόνο το 67% εξ αυτών (τα 6.700) δημιούργησε υγειονομικό πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους. Πρόκειται δηλαδή για πολύ λιγότερα εκείνων του 84% που είχε δείξει η έρευνα του Ιουνίου πως είχαν σκοπό να ανοίξουν.

Συγκεκριμένα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου της κατηγορίας αυτής) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου) άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Από τα στοιχείς της έρευνας του ΙΤΕΠ προκύπτει ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Στοιχείο ενδεικτικό των δυσκολιών που έρχονται τους επόμενους μήνες είναι και ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

*Ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com