Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της φυλακής για τους ναζί

0

Το δικαστήριο νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης θα ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες

Στις 12 το μεσημέρι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση για τις ποινές που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες . Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, ο λόγος θα περάσει και πάλι στην εισαγγελέα για την πρότασή της σχετικά με την ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι το εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορούμενους. Όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα σημαίνει ότι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Για τους υπόλοιπους θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Την Τετάρτη η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ για τους επτά της ηγετικής ομάδας πρότεινε ποινή φυλάκισης 13 ετών. Η εισαγγελική πρόταση αφορά στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ως ανώτερη ποινή τα 15 χρόνια.

Επιπλέον, η εισαγγελέας της Έδρας, πρότεινε ποινή φυλάκισης 7 ετών για τους πρώην βουλευτές στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, Μίχος, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος και Αρβανίτης η εισαγγελέας προτείνει 5 χρόνια κάθειρξη.

Επίσης η ίδια πρότεινε 8 χρόνια κάθειρξης για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας και μικρότερες ποινές σε όσους είχαν ελαφρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Κασιδιάρη η συνολική ποινή των εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 14 χρόνια μαζί με αυτές για παραβίαση του νόμου περί όπλων. Για τους πυρηνάρχες Πατελη και Πανταζή που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα, για οπλοκατοχή αλλά και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η ποινή φτάνει στα 12 χρόνια.

Για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που υπόθεση η οποία έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, η εισαγγελέας για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση 10 μηνών και για έναν κατηγορούμενο 6 μηνών για κάθε πράξη.

Προκαλούν οι συνήγοροι των ναζί

Προκλητικός ήταν ο συνήγορος και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,Τάκης Μιχαλόλιας, ο οποίος και αναφέρθηκε στην αγόρευση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη.

Συγκεκριμένα ο συνήγορος αναφέρθηκε στο σημείο που ο Θ. Καμπαγιάννης κάλεσε την πρόεδρο να αποφασίσει αν είναι με τις μέλισσες ή με τους λύκους, ο κ. Μιχαλόλιας είπε: «Την ιστορία δεν θα τη γράψουν μόνο οι μέλισσες αλλά και οι λύκοι και οι λύκοι θα τη γράψουν πραγματικά. Μέχρι τώρα τη γράφουν οι κηφήνες, όχι οι μέλισσες».

Εκ των συνηγόρων του Γιάννη Λαγού υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι «έχει αγιοποιηθεί ο Παύλος Φύσσας» και συνέχισε λέγοντας πως «η Εκκλησία πρέπει να κάνει Θυρανοίξια και να γιορτάζει τη γιορτή του οσίου Παύλου».

Υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η επιχειρηματολογία του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των καταδικασθέντων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο πελάτης του πήγε για «χαβαλέ». Είπε χαρακτηριστικά:

Πούλια: «Για ένα μεμονωμένο περιστατικό, 20χρονων, ηλίθιων παιδιών που πήγαν να κάνουν ένα χαβαλέ». 

Πρόεδρος: Να μην γυρίσουμε στην ουσία. Και η λέξη «χαβαλές»…

Πούλια: Την ανακαλώ, κα Πρόεδρε… Είναι σα να εξαφανίζεται όλο το ελαφρυντικό αν επιβληθεί η ποινή των 7 ετών, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ελαφρυντικό που δόθηκε.

Και συνέχισε την υπερασπιστική γραμμή υποστηρίζοντας: «Κατσαρίδα να δει θα τρέξει να φύγει. Αν τον φυσήξω εγώ, κα πρόεδρε, θα εκτοξευθεί από το Εφετείο και θα φτάσει στην Ευελπίδων. Αν ανατρέξει κανείς και φέρει στη μνήμη του τους Αιγύπτιους, θεωρώ ότι ήταν σωματώδεις.»

Δεν υπήρχε εγκληματική δράση ούτε πριν ούτε μετά. Δε μπορούν οι κατηγορούμενοι να αντιμετωπιστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Το Δικαστήριό σας είναι πολύ έμπειρο και θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβει υπόψη.

Θα μπορούσε να τρομάξει τους αλιεργάτες;

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών έχουν καταδικαστεί και οι πέντε δράστες.

Στους τέσσερις Αγριογιάννη Δημήτρη, Ευγενικό Μάρκος, Μαρία Θωμά, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και τους προτάθηκε ποινή 7 .

Στον τότε πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αναστάσιο Πανταζή, ο οποίος κατηγορείται και για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και προτάθηκε ποινή 10 ετών.

Επιστροφή Λαγού στις Βρυξέλλες

Μετά την εισαγγελική πρόταση για 13 χρόνια κάθειρξης, δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για ταξίδι του Γ. Λαγού στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, δημοσιεύονται φωτογραφίες που τον δείχνουν να κάθεται σε αίθουσα αναμονής, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι το χθεσινό σόου του για εξαίρεση του δικαστηρίου, έπεσε στο κενό καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά του. «Τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου».

Η πρώτη αντίδραση Καιδιάρη

Μέσω Twitter εμφανίστηκε ο κρυπτόμενος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στο Εφετείο. Η καταδικασμένος ναζί, σύγκρινε τον εαυτό του με τον… Θεμιστοκλή και τον Κολοκοτρώνη.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com