Δίκη Χρυσής Αυγής: Aπορρίφθηκε το αίτημα Λαγού – Το πρωί της Τρίτης οι εισηγήσεις για τις ποινές

0

Αύριο, Tρίτη 13/10, στις 11 η συνέχεια της συνεδρίασης, με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών – Τον γνωστό χουντικό Κων. Πλεύρη επιστράτευσε ο Γ. Λαγός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καθυστερήσει τον εγκλεισμό του – Κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης… όλου του δικαστηρίου, που απορρίφθηκε τελικά από νέα σύνθεση – Νωρίτερα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για τους «7» της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όπως και για τους 16 από τους 20 βουλευτές της ΧΑ. Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το εφετείο, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ένταση νωρίτερα με χρυσαυγίτες.

Αύριο, Tρίτη 13/10, στις 11 η συνέχεια της συνεδρίασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, που επανήλθε στην έδρα μετά την απόρριψη, από άλλη, έκτακτη σύνθεση, του αιτήματος Λαγού για εξαίρεση των δικαστών.

Τα επόμενα βήματα είναι η ανακοίνωση των ποινών και η απόφαση του δικαστηρίου για τη χορήγηση αναστολής ή όχι στην εκτέλεση των ποινών.

Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, και ύστερα από 3ωρη διακοπή, το δικαστήριο, με νέα σύνθεση, απέρριψε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση της αρχικής σύνθεσης του δικαστηρίου (πλην της εισαγγελέως).

Μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας είχε διακόψει το δικαστήριο τη συνεδρίασή του για να αποφανθεί επί του αιτήματος εξαίρεσης της σύνθεσης όλου του δικαστηρίου που κατέθεσε ο γνωστός ακροδεξιός Κωνσταντίνος Πλεύρης, τον οποίο έφερε στο Εφετείο, διορίζοντάς τον συνήγορό του, ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός παίζοντας «καθυστερήσεις»…

Να σημειωθεί ότι μετά την κατάθεση του αιτήματος εξαίρεσης, το δικαστήριο διέκοψε και επανήλθε με άλλη σύνθεση (με την ίδια εισαγγελέα) και κατόπιν διέκοψε ξανά για να αποφανθεί επί του αιτήματος Λαγού, το οποίο και τελικά απέρριψε.

Για τα ελαφρυντικά

Την απόφαση να μην αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό για τους 16 από τους 20 βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξέδωσε νωρίτερα το δικαστήριο, το οποίο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε 8 κατηγορούμενους με μικρή συμμετοχή στις εγκληματικές πράξεις. Παράλληλα, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το εφετείο, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.

Αναμένεται η ανακοίνωση επί των ποινών, καθώς και η απόφαση για την χορήγηση αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σε περίπτωση που χορηγηθεί αναστολή, οι πρώην βουλευτές θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί με την κ. Λεπενιώτη να διαβάζει την κρίση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν λόγοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων.

*Από τη συνεχή ενημέρωση του left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com