ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση απέναντι στα μεθοδευμένα ψεύδη της κυβέρνησης

0

ΣΥΡΙΖΑ: «Αγώνες από καλύτερες θέσεις πλέον ενάντια σε ό,τι έδωσε χώρο στις ιδέες και στις πρακτικές των νεοναζί»

Η απόφαση καταδίκης των νεοναζί εγκληματιών της Χρυσής Αυγής ήταν ιστορική. Για τη χώρα μας αλλά και για όλο τον κόσμο, που είχε τα μάτια του στραμμένα στην Αθήνα. Εν αναμονή των ποινών, ο απολύτως λογικός ενθουσιασμός και η ανάσα που πήραμε μετατρέπεται σε επαγρύπνηση και μήνυμα αγώνα απέναντι στις φασιστικές ιδέες και πρακτικές που δεν φυλακίστηκαν. Αυτό που συνόψισε σε μια φράση ο Αλέξης Τσίπρας: Τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως με τον χρυσαυγιτισμό.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό, μια τομή και μια νέα αφετηρία για τους αγώνες που είναι μπροστά. «Αγώνες από καλύτερες θέσεις πλέον ενάντια σε ό,τι έδωσε χώρο στις ιδέες και στις πρακτικές των νεοναζί. Αγώνες ενάντια σε κάθε λογική σχετικοποίησης της φασιστικής αντίληψης και πρακτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Δεν φαίνεται όμως να υποδέχτηκαν όλοι με την ίδια χαρά την απόφαση. Η κυβέρνηση αμέσως μετά την ιστορική ανακοίνωση ακολούθησε μια μεθοδευμένη στρατηγική που μοιάζει αγχωμένη και αμήχανη. Πρώτα, επιτέθηκε αναίτια στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Την ώρα που ο κόσμος χειροκροτούσε και πανηγύριζε για την καταδίκη των νεοναζί. Αν και ο Μ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για εκατοντάδες μολότοφ, από όλα τα βίντεο φαίνεται πως οι αύρες και τα ΜΑΤ με χημικά άνοιξαν «πυρ» χωρίς αφορμή. Καμία μολότοφ, καμία απειλή. Εκτός αν ολόκληρη η συγκέντρωση διαλύθηκε επειδή εκτοξεύθηκαν πέντε πλαστικά μπουκάλια στις κλούβες των ΜΑΤ. Για δυσανεξία στη «μεγάλη λαϊκή γιορτή της δημοκρατίας που εξελισσόταν» και για φόβο απέναντι στη μαζική κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, δηλώσεων, τρολς, fake news, με κοινό παρονομαστή την προσπάθεια αφενός να εμφανιστούν «γαλάζια» κυβερνητικά και όχι μόνο στελέχη ως… αντιφασίστες, αφετέρου να παρουσιαστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή. Σε ένα “μενού” που περιλαμβάνει την ανιστόρητη θεωρία των δυο άκρων, από το ξαναζεσταμένο αφήγημα των πλατειών έως τις δήθεν ευνοϊκές για τους χρυσαυγίτες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την καθυστέρηση της δίκης. “Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται την ανάγκη να πει ψέματα και για τον Ποινικό Κώδικα και για μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία ξεπλένουν τη Χρυσή Αυγή”, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, την ώρα που στην Κουμουνδούρου ερμηνεύουν τη στρατηγική της κυβέρνησης και των μηχανισμών της ως άγχος να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά και τις ενοχές του ξεπλύματος των νεοναζί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ξέπλυμα που φτάνει, βέβαια, έως και σήμερα, με την υπόθεση του διορισμού της υποδίκου Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή.

Πρώτα ξέπλυναν τους νεοναζί, τώρα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι τουλάχιστον γελοίο να μας κατηγορεί η Ν.Δ. για σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή”, τονίζουν στελέχη του κόμματος, παραθέτοντας τον μακρύ κατάλογο περιστατικών που αποδεικνύουν ότι αν κάποια πολιτική δύναμη είχε ανοιχτούς διαύλους με τους νεοναζί, αυτή ήταν η Ν.Δ.. Χαρακτηριστικά: Η δήλωση Μητσοτάκη στο “Politico”, το 2018, “η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει στην Ελλάδα, η βία προέρχεται από την Αριστερά”. Οι συνομιλίες του Κασιδιάρη και της ηγεσίας των ναζί με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκο. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννης, επισημαίνοντας ότι στα κινητά των χρυσαυγιτών συνομιλίες και sms αποδεικνύουν ότι υπήρχε συστηματική συνεργασία μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι δηλώσεις Μπογδάνου, Παπαδημητρίου και άλλων, οι εναγκαλισμοί και τα χειροφιλήματα της Ντ. Μπακογιάννη, η άρνηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδη να κάνει δήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενος δήθεν τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Σεβασμό που αφορά μόνο τους νεοναζί, αφού ο ίδιος απειλούσε με φυλάκιση την εισαγγελέα Διαφθοράς σε τηλεοπτικό παράθυρο. Ο διορισμός του υμνητή της Χούντας Λούλη στο υπουργείο Τουρισμού, μια μέρα πριν τη δίκη. Ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή με υπογραφή Τασούλα, παραμονές της δίκης, που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν εξαρχής παράνομος. Η συμμετοχή του Θ. Πλεύρη σε πορεία της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια, το 1996, όταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης έβαλαν στην Ακρόπολη νεοναζιστικά σύμβολα.

Και άλλες όμως περιπτώσεις, όπως η ερώτηση Γεωργιάδη, το 2012, στον Ν. Δένδια μετά την επίθεση χρυσαυγιτών σε κουρείο Πακιστανού στον Αγ. Παντελεήμονα, με την οποία ζητούσε να μάθει αν το θύμα είχε νόμιμα έγγραφα. Μάλιστα, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, αν και το αφήγημα της Ν.Δ. είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε με τη Χρυσή Αυγή, τα στοιχεία του Vouli Watch το διαψεύδουν. Όπως προκύπτει, η Ν.Δ. ψηφίζει από κοινού με τη Χρυσή Αυγή με ποσοστό 35,8% την περίοδο 2015-2019. Το αντίστοιχο ποσοστό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνάει το 4,2%.

Στις πλατείες όχι των αγανακτισμένων αλλά των Μακεδονομάχων

Η Χρυσή Αυγή γεννήθηκε στις πλατείες, πλάι-πλάι με τον ΣΥΡΙΖΑ” είναι το άλλο σκέλος του αφηγήματος. Ακόμα ένας ανιστόρητος ισχυρισμός. Αφενός ξεπλένει τη συμμορία ως τέκνο της λαϊκής κινητοποίησης. Αφετέρου οι νεοναζί ποτέ δεν συμμετείχαν στο κίνημα των πλατειών. Μάλιστα το κατήγγειλαν. Εμφανίστηκαν μόνο δίπλα στα ΜΑΤ, στις επιχειρήσεις καταστολής. Αντίθετα, πρωτοστάτησαν στις συγκεντρώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκεί που βρέθηκαν δίπλα σε βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ.

Για τον Ποινικό Κώδικα

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας θα ρίξει στα μαλακά τους χρυσαυγίτες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την καθυστέρηση της δίκης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν στη δήλωση της συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα. Αναλυτικά έχει επίσης απαντηθεί από έγκριτους νομικούς ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο, υπενθυμίζοντας ότι είναι προϊόν δεκαετούς επεξεργασίας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Σε σχέση με τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, τονίζεται πως χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση από τον Άρειο Πάγο, επομένως ούτε με τον προηγούμενο Π.Κ. θα επιβάλλονταν. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία ώστε αυτό να ενταχθεί στον εκλογικό νόμο, την οποία η Ν.Δ. Αρνήθηκε.

*Ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com