Πρελούδιο βαθιάς ύφεσης διαρκείας

0

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην καλπάζουσα έως τότε ιαπωνική οικονομία παρατηρήθηκε κάτι πρωτόγνωρο. Ο αρνητικός πληθωρισμός

«Στη μέγγενη αποπληθωρισμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου. Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2019 προέκυψε μείωση 2% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018».

Αυτά με βάση χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Τι σημαίνει όμως αυτή η εκτίναξη του αποπληθωρισμού σε τόσο υψηλά επίπεδα;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην καλπάζουσα έως τότε ιαπωνική οικονομία παρατηρήθηκε κάτι πρωτόγνωρο. Ο αρνητικός πληθωρισμός. Δηλαδή η αρνητική μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο αποπληθωρισμός.

Επρόκειτο για το πρελούδιο μιας εποχής βαθύτατης ύφεσης της ιαπωνικής οικονομίας, που κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες και έθεσε τέλος στη μυθική πορεία ανάδειξης της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου σε δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη μετά τις ΗΠΑ.

Οι αιτίες που οδήγησαν την Ιαπωνία στον αποπληθωρισμό και τη βαθιά ύφεση δεν είναι του παρόντος άρθρου. Αλλά από τότε -για να πιάσουμε το νήμα της οικονομικής Ιστορίας-, όποτε οι κεντρικές τράπεζες διαπίστωναν έντονες τέτοιες τάσεις, έκοβαν μαζικά νέο χρήμα και το έριχναν αφειδώς στην αγορά για να αποφευχθεί η ύφεση. Αυτό κάνει εδώ και μια εικοσαετία σχεδόν η FED στις ΗΠΑ, αλλά και η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Και το χρήμα πηγαίνει στην αγορά και στους μικρομεσαίους.

Εδώ κάτι προσπαθεί να «ψελλίσει» η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τις τελευταίες ημέρες κάποια μέτρα που χρειάζονταν από τον Απρίλιο. Θα μπορούσε να πει κανείς «Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Το καίριο ερώτημα όμως είναι: Μήπως είναι ήδη πολύ αργά;

*Σχόλιο του Στάθη Σχινά στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com