ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό 2021: Ψευδαισθήσεις για ανάπτυξη και δεσμεύσεις για λιτότητα

0

«Με ψευδαισθήσεις για ανάπτυξη τύπου V (πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ στο ύψος του 7,5%) και με δεσμεύσεις για δημοσιονομική λιτότητα (πρωτογενές έλλειμμα 1%), κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021»

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Με ψευδαισθήσεις για ανάπτυξη τύπου V (πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ στο ύψος του 7,5%) και με δεσμεύσεις για δημοσιονομική λιτότητα (πρωτογενές έλλειμμα 1%), κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έλαβε κανένα μήνυμα από την αποτυχία της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής της.

-Το 4ο τρίμηνο του 2019 η μείωση του ΑΕΠ ήταν ήδη στο 0,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019. Αντίστοιχα, το 1ο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Μείωση στη μείωση, η πτώση του ΑΕΠ ξεκίνησε πολύ πριν την πανδημία και την καταγραφή των πρώτων αποτελεσμάτων του lockdown, ενώ η οικονομία οδηγήθηκε σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης σε ύφεση, πάρα τηνπρόβλεψή της για 2,8% ανάπτυξη σε ετήσια βάση.

– Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, πάρα τα επιτυχημένα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, η πτώση του ΑΕΠ έφτασε στο 15,2%.

Παρά λοιπόν την αποτυχημένη εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική, τόσο πριν όσο και κατά την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον προϋπολογισμό του 2021 να επιμένει στο ταξικά ιδεοληπτικό μείγμα πολιτικής:

– των απορρυθμίσεων στα εργασιακά,

– της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, με οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες και ορατό τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησής του,

– της μείωσης των κοινωνικών δαπανών,

– της ετεροβαρούς ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου και των εχόντων, σε βάρος της κοινωνίας, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, των μικροϊδιοκτητών, και αυτών που επλήγησαν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής και με τη δέσμευση στον προϋπολογισμό του 2021 για πρωτογενές έλλειμμα στο 1%, που σημαίνει επιστροφή στη δημοσιονομική πολιτική της σκληρής λιτότητας, η οικονομική κρίση θα βαθύνει και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com