ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για να στερηθούν πολιτικά δικαιώματα οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες

0

Η προτεινόμενη τροπολογία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναδρομική ισχύ.

Τροπολογία για την στέρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (εγκληματική οργάνωση) και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις, κατέθεσαν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, «η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί».

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απονομή των ποινών των χρυσαυγιτών, χωρίς να μπει στην ουσία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, άφησε ανοιχτό παράθυρο σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα εκλογικού νόμου και όχι ποινικού κώδικα.

«Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη όπου θα πρέπει να αλλάξει η εκλογική νομοθεσία, το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 2612 και να γίνει εξαντλητική καταγραφή όλων των ποινών, οι οποίες θα φέρουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αν μπορεί σε πέντε ώρες ή σε τρεις ώρες, γιατί εκδόθηκε και τελεσίγραφο, να το κάνουμε, ας το κάνουμε», δήλωσε ο Θ. Λιβάνιος.

Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com