Κορωνοϊός: Το νέο αρνητικό ρεκόρ στην Αττική και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

0

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση, απροστάτευτοι ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι στα γηροκομεία της χώρας

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι η πανδημία στην Αττική φεύγει εκτός ελέγχου, με την κυβέρνηση σε ρόλο θεατή να αντιδρά με ημίμετρα που όχι μόνο δε δίνουν λύση αλλά επιτείνουν το πρόβλημα.

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 272 νέα κρούσματα από το σύνολο 411 που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ στην Αττική, με το προηγούμενο να είναι τα 240 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή στα γηροκομεία της χώρας συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας. Ένας μήνας από την τραγωδία στο Ασβεστοχώρι με τους 24 νεκρούς, υπάρχουν φόβοι για επανάληψη του σκηνικού. Μετά τα 41 κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανεάς, αποκάλυψε άθελτά του τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς σημείωσε ότι υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο γηροκομείο, χωρίς να έχει γίνει κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

Η εισαγγελία από την πλευρά της διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες υπό τις οποίες μολύνθηκαν φιλοξενούμενοι και προσωπικό, στο γηροκομείο.

Ο εισαγγελέας ζητεί να ερευνηθεί αν υπήρξε αμέλεια και αν έχουν παραβιαστεί τα μέτρα πρόληψης έναντι της πανδημίας, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επισύρει βαριές ποινές, έως και ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θετικοί στον ιό διαγνώστηκαν δύο άτομα από το ιατρικό προσωπικό και τρεις από το νοσηλευτικό.

Κατόπιν τούτου έκλεισε η θωρακοχειρουργική κλινική για απολύμανση, η οποία δεν είχε σήμερα τακτικά χειρουργεία αλλά προκειμένου να ετοιμαστεί για την εφημερία του Σαββάτου.

Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν και στην υπηρεσία Ασύλου, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου και του Περιφερειακού Γραφείου Αθήνας στην Κατεχάκη, όπως επίσης και τα περιφερειακά γραφεία ασύλου στον Πειραιά και στον Άλιμο.

Ανδρ. Ξανθός: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο «πυροσβεστικά»

«Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει ‘πυροσβεστικά’ και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά» τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει:

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών» καταλήγει ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τα κρούσματα της Πέμπτης

Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό αριθμό, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη  411 επιπλέον κρούσματα. Από τα 378 εγχώρια κρούσματα, τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 40 κρούσματα αφορούν ΜΦΗ στην Αττική), ενώ 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:

– 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

–  6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

–  3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

–  6 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–  5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με
γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com