Εγκληματική η ανικανότητα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας

0

Την άμεση πρόσληψη 15.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ με μόνιμες εργασιακές σχέσεις ζήτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας που παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με αντικείμενο την κατάσταση στο χώρο της Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο συντονιστής του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας, γιατρός, Γιάννης Καριπίδης, ανέφερε τα εξής:

«Βλέποντας τα σταθερά αυξημένα κρούσματα covid-19, τις αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ανοχύρωτη το 2ο κύμα της πανδημίας.

Λόγω του άναρχου ανοίγματος του τουρισμού προκλήθηκαν πολλά κρούσματα. Τα πολύ λίγα μοριακά τεστ που γίνονται στον γενικό πληθυσμό αλλά και ο τρόπος που ξαναλειτουργούν τα σχολεία, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη βαριά κατάσταση. Το ζοφερό τοπίο γίνεται πιο ομιχλώδες με την κάκιστη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ειδικά στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν κεντρικό στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ενισχύοντας σημαντικά το ΕΣΥ. Η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση και μια μεγάλη υγειονομική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν ζητά:

Την άμεση πρόσληψη 15.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και με υπολογισμένο ετήσιο κόστος περίπου 250.000.000 ευρώ.

Αυτή η «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στο γερασμένο ΕΣΥ του 2020, όχι μόνο είναι απαραίτητη αλλά θα αποτελέσει την κίνηση ματ για την μελλοντική του ανάπτυξη.

Τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, υπηρετούσαν στο σύστημα 79.277 άτομα με μόνιμες σχέσεις εργασίας, καθώς και αορίστου χρόνου. Τον Ιούνιο του 2020 υπηρετούσαν 77.308 άτομα. Σε ένα χρόνο, δηλαδή, 2.000 περίπου άτομα λιγότερα. Με κάθε σχέση εργασίας στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, υπηρετούν περίπου 5.000 άτομα λιγότερα.

Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη για άμεση προκήρυξη των θέσεων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: 1.200 θέσεις ειδικών γιατρών για το ΕΣΥ και 480 θέσεις γιατρών επείγουσας ιατρικής για τα ΤΕΠ.

Επίσης, καρκινοβατεί και η προκήρυξη για την πλήρωση 450 θέσεων ειδικών γιατρών για τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.

Το Υγειονομικό προσωπικό πανελλαδικά πρέπει να ελεγχθεί στο σύνολό του για covid – 19 με μοριακό έλεγχο και να ακολουθηθούν τα διεθνώς εφαρμοζόμενα. Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού στον ιό, από εσωτερικές επαναμολύνσεις, αδυνατίζει το σύστημα σημαντικά και απρόβλεπτα.

Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού με την ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτό το οφείλουμε όλοι μας σε αυτούς που κρατούν όρθια τα νοσοκομεία μας.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει αυξημένος μοριακός έλεγχος covid – 19 στον κοινό πληθυσμό. Αυτό θα εμφανίσει τους πραγματικούς μεταδότες του ιού πιο αξιόπιστα από αυτό που γίνεται σήμερα. Οι δομές του ΕΣΥ μπορούν, αν ενισχυθούν, να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο, προσφέροντας τα μέγιστα στο έλεγχο της πανδημίας.

Η ασφαλιστική κάλυψη αυτού του κόστους είναι χρέος του ΕΟΠΥΥ, με τα χρηματικά κονδύλια να στρέφονται κυρίως προς το Δημόσιο Σύστημα.

Με αυτές τις υγειονομικές συνθήκες που υπάρχουν τώρα, φαίνεται καθαρά η αναγκαιότητα στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που τόσο εμφατικά ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ύπαρξη του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου πολεμήθηκε σφοδρά από την τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ., με τη συνδρομή του κατευθυνόμενου ιατρικού συνδικαλισμού και έμεινε ανολοκλήρωτη. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας, δεν υπάρχουν αρκετοί οικογενειακοί γιατροί για να απευθυνθεί ο πολίτης σε κάθε πρόβλημά του, ειδικότερα τώρα για τον covid-19. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια με τον συνειδητό παραγκωνισμό της ΠΦΥ.

Και ερχόμαστε τώρα σε ένα θέμα δημιουργικής λογιστικής, τον αριθμό των κρεβατιών στις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015, 430 κρεβάτια ΜΕΘ. Παρέδωσε το 2019, 565 κλίνες. Σήμερα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει 930 κλίνες. Με την δημιουργική λογιστική υπολογίζει μέσα στα 930 κρεβάτια και τα 200 κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα. Επίσης και αρκετές στρατιωτικές ΜΕΘ. Αυτό όμως είναι πραγματική αλχημεία. Οι καινούριες κλίνες ΜΕΘ είναι στην πραγματικότητα λιγότερες από 120. Η πρώτη μάλιστα από αυτές τις 120 έγινε μετά τον Μάρτιο του 2020, μετά την έναρξη της πανδημίας, και όχι από πρωτοβουλία της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Όλοι αντιλαμβανόμαστε το γιατί έγιναν έτσι τα γεγονότα. Φυσικά, όταν λέμε για κλίνες ΜΕΘ, εννοούμε την λειτουργία κλινών ΜΕΘ. Επειδή πολλοί ιδιωτικοί φορείς δώρισαν στο υπουργείο αναπνευστήρες, μόνιτορς, κρεβάτια εντατικής, θέλοντας να συνδράμουν τη δημόσια προσπάθεια, εμφανίζονται αυτά τα μηχανήματα ως κλίνες ΜΕΘ. Φυσικά, λείπει το σημαντικότερο. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Προσωπικό που να είναι εξειδικευμένο. Μέχρι στιγμής υστερούμε απελπιστικά. Μπορεί και να ακούσουμε ότι θα μηχανήματα θα λειτουργούν μόνα τους! Καλώς, πολύ καλώς έγιναν οι δωρεές. Πρέπει όμως να αξιοποιηθούν σοβαρά. Και οι κυβερνώντες, το μάτι τους το είχαν, λόγω ιδεοληψιών στον ιδιωτικό τομέα. Στην κρίση όμως, όπως αντιλήφθηκαν και οι πλέον αγκυλωμένοι νεοφιλελεύθεροι, τη χώρα και τον λαό μας θα τους σώσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Βλέποντας λοιπόν η κυβέρνηση το αδιέξοδο με τον αριθμό κλινών ΜΕΘ, ζητά να επιστρατεύσει από τον ιδιωτικό τομεά κρεβάτια ΜΕΘ, ενοικιάζοντάς τα πανάκριβα και αφού έχει την σύμφωνη γνώμη των κλινικαρχών. Έτσι λοιπόν πληρώνει ο ελληνικός λαός για τις τρεις πρώτες ημέρες νοσηλείας στις ιδιωτικές ΜΕΘ 1672 ευρώ, αντί 800 ευρώ που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναλογικά, φυσικά και για τις μετά την 3η ημέρα νοσηλείες. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση βάζει έναν συντελεστή – πολλαπλασιαστή 2,09 που υπερδιπλασιάζει το κόστος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξαιρεί τις δαπάνες αυτές από rebate και clow-back. Ας το αναλογιστούν αυτό όλοι οι συμβεβλημένοι μικροπάροχοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που στενάζουν κυριολεκτικά, βλέποντας τα αιτούμενα εισοδήματά τους να πετσοκόβονται από το clow-back και το rebate. Μιλάμε για 30.000.000 ευρώ. Φυσικά, αυτές οι κλίνες των ιδιωτικών κλινικών δεν θα είναι για ασθενείς με covid – 19, αλλά θα μεταφέρονται εκεί ασθενείς από τις κρατικές ΜΕΘ με άλλες παθήσεις (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ανευρίσματα κλπ.). Στις κρατικές ΜΕΘ τελικά θα νοσηλεύονται μόνο ασθενείς covid – 19. Επιγραμματικά θα έχουμε:

Ιδιωτικές κλινικές covid – 19 free

Κρατικά Νοσοκομεία covid – 19 Full.

Και για να έρθουμε τώρα στα του οίκου μας.

Ως διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ παραδώσαμε και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, παρά τους σφιχτούς, μνημονιακούς προυπολογισμούς, σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ τα είχαμε παραλάβει σε καθεστώς αδυναμίας με πάμπολα προβλήματα. Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε ώστε τα νοσοκομεία να παραμείνουν πλούτος του ελληνικού λαού και στήριγμά του στις δύσκολες στιγμές.

Δεν υπάρχει χώρος για πειράματα ΣΔΙΤ, ούτε για αλλαγή εργασιακών σχέσεων, που εκ των πραγμάτων καταλήγουν σε βάρος του κοινωνικού προυπολογισμού.

Ζητάμε την ενίσχυση της αυτόνομης λειτουργίας των ΤΕΠ και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Ειδικά για το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το οποίο φαίνεται οτι ορισμένοι το προορίζουν για άμεση σχέση με πανεπιστημιακή κλινική.

Θα στηρίξουμε τη λειτουργία του Κουτλιμπάνειου Νοσοκομείου, που τόσα πολλά πέρασε χωρίς Διοίκηση και στόχους. Παρατηρούμε όμως και καταγγέλουμε την κομματική παρέμβαση στη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Στεκόμαστε με προσοχή στις πληροφορίες που λένε οτι δημιουργήθηκε ήδη κομματικός μηχανισμός παρεμβάσεων σε μετατάξεις, τοποθετήσεις, αποσπάσεις του προσωπικού, με εξωθεσμικά χαρακτηριστικά, και αρκετούς ήδη ωφελημένους και σε βάρος της υγειονομικής λειτουργίας. Μας προβληματίζει επίσης πως η «πρεμούρα» που είχαν διάφοροι παρατρεχάμενοι της Νέας Δημοκρατίας, σχετικοί και άσχετοι, για τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου, πλέον έχει σχεδόν εξατμιστεί. Ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς εγκαλούσαν την κυβέρνηση για το θέμα, τώρα δεν ακούγεται ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Προφανώς, η έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας για το Ογκολογικό Κέντρο με ακτινοθεραπεία πρωτονίων, πήγε στις Ελληνικές καλένδες.

Ζητάμε από την διοίκηση των Νοσοκομείων τον έλεγχο και την εφαρμογή της λίστας χειρουργείου. Έχουν νομική και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες.

Στηρίζουμε την υπάρχουσα αναλογία εφημεριών ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία 1:1. Η υπονόμευση αυτής της σχέσης θα οδηγήσει αναπόδραστα στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου.

Όσον αφορά τους προυπολογισμούς των Νοσοκομείων, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν καθηλωμένοι σε επίπεδα Τρόικας. Ειδικά για το Π.Γ.Ν. Λάρισας, δεν μπορεί να είναι στις τελευταίες μεταξύ των 7 πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας και πιστεύουμε οτι χρειάζεται άμεση αύξηση προυπολογισμού.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Οι πολιτικές αποφάσεις τις δεν πρέπει να επηρεάζονται από ισχυρά συμφέροντα, π.χ., ακτοπλοία, μεγάλα ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες. Μέχρι στιγμής έχουμε την κακή εμπειρία του καλοκαιριού. Και τα τουριστικά έσοδα πήγανε στο ναδίρ και διαλύθηκε η άμυνα έναντι του κορωνοιού. Με την λειτουργία των σχολείων με τον τρόπο που είδαμε, φοβόμαστε για τα χειρότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα σε όλα αυτά, θα δώσει τη μάχη όπως πάντα για τα συμφέροντα των πολλών, τηρώντας τις υγειονομικές υποδείξεις των επιστημόνων, ελέγχοντας όμως κάθε πολιτικάντικη απόφαση».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας, Βασίλης Ζωγράφος, τόνισε τα εξής:

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ φαίνεται σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Στα ζητήματα της υγείας είναι πλέον εγκληματική.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία τής πανδημίας είναι τρομακτικές. Ήδη με τα αυξημένα κρούσματα το σύστημα υγείας πιέζεται και η πραγματικότητα έρχεται με δραματικό τρόπο να γκρεμίσει τα ψέματα τής κυβέρνησης.

Τώρα πλέον δεν τα καταγγέλλει μονο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα καταγγέλουν η ΟΕΝΓΕ (η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας ), καθώς καί η ΠΟΕΔΥΝ (η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία).

Αποκαλύπτεται η αλήθεια για τις ΜΕΘ και για την υποστελέχωση στις δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες οτι το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε λογω COVID δεν έχει πληρωθεί σε πολλά νοσοκομεία.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες, αλλά στην κυβέρνηση. Τον τελευταίο μήνα είχαμε στη χώρα το 50% των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Το ανησυχητικό είναι η εξάπλωση τού ιού σε κλειστές δομές, οίκους ευγηρίας και δομές μεταναστών, με συνέπεια η επιβάρυνση τού Εθνικού Συστήματος Υγείας να είναι τούτες τις μέρες πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, παρά τις μεγαλοστομίες της πρώτης περιόδου από την μεριά της κυβέρνησης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα πέτυχε μόνο να δίνει απλόχερα χρήματα για την διαφήμιση του κυβερνητικού έργου, καθώς και να εξασφαλίζει την σιωπή τους, αντί να εξοικονομεί δαπάνες για το σύστημα Υγείας. Τα δώρα στους καναλάρχες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία. Οι εκκλήσεις από τα νοσοκομεία πληθαίνουν, τα αντιδραστήρια για τα τέστ τελειώνουν, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν επαρκούν. Αλλά η κυβέρνηση εξαγοράζει την σιωπή της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, τα οποία ΜΜΕ αποκρύπτουν συστηματικά την αλήθεια, κρατώντας την κυβέρνηση στο απυρόβλητο, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες με τον τρόπο που χειρίστηκε το άνοιγμα του Τουρισμού καθώς και στην διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας. Απέτυχε σε όλα: Οικονομία, Παιδεία, Υγεία.

Οι μεγαλύτερες ευθύνες είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πρόνοια ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη.

Η ευθύνη, το επαναλαμβάνουμε, δεν ανήκει στους πολίτες και στους γιατρούς, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Άμεσα 15.000 προσλήψεις, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τέστ».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com