Βουλή: Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

0

Για ανικανότητα της ΝΔ να βγάλει τη χώρα από την χρηματοπιστωτική, υγειονομική και κλιματική κρίση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω κυβερνητικής ολιγωρίας στη διαχείριση των καταστροφών του «Ιανού», και της αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συζητείται στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των πληγέντων και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ.Τσακαλώτος, υπογράμμισε την ανικανότητα της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την τριπλή κρίση, (χρηματοπιστωτική, υγειονομική και κλιματική) και κάλεσε την κυβέρνηση να «αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της αντί να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία, τους μετανάστες και οποιοδήποτε άλλο από εσάς;»

Ευ.Τσακαλώτος: Δεν καταλαβαίνετε το μοντέλο ανάπτυξης και δε θα βγάλετε τη χώρα από την τριπλή κρίση

«Ο κ. Σκυλακάκης μας ενημέρωσε γιατί το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να ψηφιστεί με αυτή τη μορφή: γιατί θεωρεί ότι βρισκόμαστε απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις. Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

Δεν έχετε καταλάβει για τις ενδογένειες του συστήματος που δημιουργούν τις κρίσεις.

Για την χρηματοπιστωτική κρίση, για την αύξηση του χρέους όλων των ειδών γιατί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δανειζόμαστε από το μέλλον.

Για την υγειονομική κρίση, για το ότι περιμένουμε και άλλες κρίσεις εκτός από τον COVID, που έχουν να κάνουν με το μοντέλο παραγωγής, με τις συγκεκριμένες διατροφικές αλυσίδες. Με τον τρόπο που έγινε η παραγωγική ανασυγκρότηση με την παγκοσμιοποίηση, η ανθρωπότητα είναι πιο ευάλωτη σε πανδημίες.

Αλήθεια τι έχει να πει ο κ. Πισσαρίδης για το παραγωγικό μοντέλο, για το πώς τι και γιατί παράγουμε.

Για την κλιματική κρίση, τι συνέβη στην Καρδίτσα; Είναι η κλιματική κρίση εξωγενής; Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει να κάνει με το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, με τις υποδομές; Τι έχει να πει ο κ. Πισσαρίδης γι’ αυτά; Γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου ανάπτυξης που δεν έχει στο κέντρο του το περιβάλλον, αλλά αντίθετα στο πως θα αίρουμε τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση σύμφωνα με το αφήγημά σας υποτίθεται ότι είναι κυβέρνηση των επενδύσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταλαβαίνει από αυτά.

Αφήστε με όμως να σας πω πως αντιλαμβάνομαι εγώ τον όρο επένδυση. Επένδυση είναι ένα κόστος που υφίστασαι τώρα προκειμένου να αποκομίσεις οφέλη στο μέλλον ή να περιορίσεις τις ζημιές στο μέλλον. Σύμφωνα λοιπόν με τον δικό μου ορισμό, επένδυση είναι η αύξηση των ΜΕΘ, η μείωση των μαθητών ανά τάξη, η προστασία της εργασίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Έτσι είναι οι επενδύσεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο τομέα όμως εσείς δε θέλετε να ακούσετε.

Αντί αυτού εισάγετε τα άρθρα 11 και 8 στο παρόν νομοσχέδιο. Με το πρώτο δίνετε μεγάλη ευελιξία τώρα για διαφημιστικές δαπάνες, ενώ θα μπορούσατε να είχατε επενδύσει στην πρωτοβάθμια υγεία, να είναι κοντά στον πολίτη και να τον ενημερώσει σωστά. Ας μη γελιόμαστε, πρόκειται για ένα ακόμα δωράκι στους δικούς σας φίλους, με απευθείας αναθέσεις ενώ θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί από το καλοκαίρι.

Με το άρθρο 8 όπου προβλέπεται υπεραπόσβεση των διαφημιστικών δαπανών, δίνετε κίνητρο σε επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία να επενδύσουν σε διαφημιστικές δαπάνες αντί να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους, έτσι καταλαβαίνετε τα βασικά επενδυτικά κίνητρα;

Με τον κ. Σκυλακάκη είχαμε πριν λίγες μέρες στη Βουλή μια… ευθεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Μας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 560 ΜΕΘ. Θέλω να τον ρωτήσω λοιπόν, παρέλαβε ή δεν παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ 430 ΜΕΘ ναι ή όχι; Πόσες νέες ΜΕΘ έφτιαξε από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία;

Μας αναφέρατε τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας 2014-2018 και προσθέσατε δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Δεν έχετε αμφισβητήσει ποτέ  ότι εμείς αυξήσαμε τις δημόσιες δαπάνες για να φτάσουμε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εσείς όμως έχετε άλλη παράδοση, δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι δεν θέλει να του πάρει τη δόξα ο Τόμσεν για απολύσεις στην υγεία.

Και συνεχίζετε να ρίχνετε την ευθύνη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015. Είναι ντροπή πραγματικά, να τα λέτε αυτά εσείς που παραδώσατε τη χώρα χρεοκοπημένη με άδεια ταμεία, χωρίς ρύθμιση του χρέους, με δεσμεύσεις για πλεονάσματα 4.5%.

Πότε θα αναλάβετε επιτέλους την ευθύνες σας αντί να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία, τους μετανάστες τον οποιοδήποτε άλλο από εσάς;
Δεν καταλαβαίνετε τίποτα από το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων ετών και για αυτό δεν μπορείτε και δεν θα μπορέσετε να βγάλετε τη χώρα από την τριπλή κρίση. Για αυτό χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Η καταστροφή στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη είναι μεγάλη, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μετά το πέρασμα του «Ιανού», «όση και η απελπισία των ανθρώπων εκεί».

Όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε τα νησιά, η καταστροφή έχει να κάνει και με μεγάλες δημόσιες υποδομές (λ.χ. στην Κεφαλονιά, όπου μέρη του νησιού ακόμα δεν έχουν ηλεκτροδότηση και ύδρευση) αλλά και με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία.

Η Τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαπίστωσε πως αυτό που βιώνει ο κόσμος είναι η απόγνωση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον τουρισμό και εντόπισε πέντε προβλήματα στις ενέργειες της κυβέρνησης:

Πρώτον, το πρόβλημα της πρόληψης, παρόλο που γνωρίζαμε για την επερχόμενη θεομηνία του Ιανού.

Δεύτερον, υπήρξε τεράστια αργοπορία στην εμφάνιση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Τρίτον, τα μέτρα είναι ανεπαρκή σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις επίδοσής τους στους πολίτες. Ίσως χρειαστεί η κυβέρνηση να σκεφτεί την πρόταση για προκαταβολή τους.

Τέταρτον, υπάρχει μεγάλη ανάγκη στοχευμένων μέτρων για την τοπική οικονομία (καλλιέργειες, καταστήματα κ.ο.κ.), αλλά και για τις κατοικίες. Χρειάζεται λόγου χάρη και αποζημίωση για την δεύτερη κατοικία που συχνά δεν είναι απλώς εξοχική κατοικία.

Πέμπτον, υφίσταται άμεση ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των δικτύων και των υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Τέλος, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή: «πρέπει να προσφύγει η χώρα μας εκεί και να το αξιοποιήσει», κατέληξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Β. Αποστόλου: Η ΝΔ αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στην ουσιαστική συμπαράσταση των πληγέντων

«Έχοντας πριν 1,5 μήνα βιώσει τη τραγωδία της Εύβοιας επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από μία διαπίστωση. Όντως έπεσε πολύ νερό και τότε και πριν 9 ημέρες στις περιοχές που επλήγησαν. Όμως όλες οι καταστροφές είχαν μια βασική αιτία, την απουσία έργων πρόληψης αλλά και διαχείρισης. Και η απουσία τέτοιων έργων θα αποτελεί στο εξής το μεγάλο φόβητρο για την επανάληψη ανάλογων ακραίων φαινομένων», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η εικόνα του μισού Κέντρου Υγείας του Μουζακίου να το έχει πάρει το ποτάμι είναι χαρακτηριστική: το Κέντρο χτίστηκε παίρνοντας από το ποτάμι ζωτικό του χώρο, το οποίο δοθείσης ευκαιρίας τον αναζήτησε μέσα από την πλημμύρα.

Η καταστροφή που συζητούμε σήμερα δεν άφησε αλώβητη καμία δραστηριότητα, από τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, μέχρι το οδικό δίκτυο και γενικότερα τις υποδομές.

Για όλα αυτά υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Όμως στους πολίτες της Καρδίτσας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημά τους:

Ποιοί από τους εκπροσώπους του, από την κεντρική διοίκηση μέχρι την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση τον άφησαν ανυπεράσπιστο;

Αυτή την ώρα όντως προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη  των γνωστών ήδη από προηγούμενες καταστροφές… τίποτα το ιδιαίτερο.

Όλα αυτά όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά και βάζουν τους πληγέντες σε μια πολύπλοκη διαδικασία, που καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των κονδυλίων. Γι αυτά θα αναφερθώ, για να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Ξεκινώ από το επίδομα διαβίωσης, τα 600 ευρώ που υποτίθεται είναι η άμεση παρέμβαση στους πληγέντες για να ζήσουν.

Εδώ και 1,5 μήνα έχουν υποβάλλει αίτημα στους δύο Δήμους Χαλκίδας και Ψαχνών 2.500 (οι πληγέντες είναι περισσότεροι) και έχουν πληρωθεί 590, δηλαδή περίπου ο ένας στους 5 έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης ενίσχυσης.

Δεν έχει γίνει καμία πληρωμή, ούτε για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Αναφέρω ένα παράδειγμα: Πως να δείξει ένας πολίτης που πλήγηκε το ψυγείο που του πήρε το ποτάμι… όταν ακόμη υπάρχουν σπίτια που είναι χωμένα στις λάσπες;

Δεν έχει γίνει καμία πληρωμή και των 5.000 ευρώ για επισκευές σπιτιών γιατί ακόμη μένει ανοιχτό αν θα υλοποιηθούν οι υπουργικές διαβεβαιώσεις για αποζημίωση στα υπόγεια και στις δευτερεύουσες κατοικίες. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις καθιστούν αναγκαία την παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν αυτές τις ημέρες.

Εκεί όμως που τα πράγματα έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει και στις δύο καταστροφές είναι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να απαντήσει συγκεκριμένα, όχι μόνο για το ύψος των αποζημιώσεων του αγροτικού χώρου, αλλά και το χρόνο που θα καταβληθούν.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στη Θεσσαλία χάθηκε το 15%της ελληνικής παραγωγής σε βαμβάκι λίγο πριν τη συλλογή του, τουλάχιστον 250.000 στρ.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην καλλιέργεια καλαμποκιού.

Όσο και να συντομευθούν οι διαδικασίες των εκτιμήσεων των ζημιών θα υπάρξει πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης για τους συγκεκριμένους αγρότες, αφού ήδη βρίσκονται εδώ και καιρό σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δε θα έχουν να περιμένουν καμία πληρωμή, πριν τα τέλη Οκτωβρίου που θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος και υπάρχει δυνατότητα, με τη χρήση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή ακόμη και αεροφωτογραφιών, να τους καταβληθεί μια προκαταβολή ενός ποσοστού, τουλάχιστον 50%, της αποζημίωσης και το υπόλοιπο όταν ολοκληρωθούν οι εξατομικεύσεις των ζημιών, μια και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος για να απορροφηθούν τα νερά.

Το βαμβάκι και η Θεσσαλία πάνε μαζί και αποτελούν τη καρδιά του αγροτικού κόσμου και χώρου.

Δεν έμεινε αλώβητη ούτε η κτηνοτροφία. Μόνο στη Καρδίτσα χάθηκαν περισσότερα από 25.000 μελισσοσμήνη, 12.000 αιγοπρόβατα και απροσδιόριστος ακόμη αριθμός βοοειδών.

Πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αποτίμηση και αποζημίωση τόσο στο ζωικό πληθυσμό, όσο και στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό.

Ειδικά η κτηνοτροφία που ακόμη περιμένει τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας, που υποτίθεται ότι θα δινόταν εκεί γύρω στο Πάσχα. Ακόμη περιμένουν. Πρόκειται για εμπαιγμό. Τόσους μήνες να μη μπορούν να εκταμιευθούν συγκεκριμένα χρήματα που τουλάχιστον κατά τη δήλωσή τους υπάρχουν.

Οι διατάξεις του ν/σ που συζητάμε σήμερα με επείγουσες διαδικασίες ήταν ήδη γνωστές. Αφορούν στη μισή Ελλάδα. Ήταν ευκαιρία για σας να δώσετε ένα στίγμα ουσιαστικής συμπαράστασης στους πληγέντες. Δεν το κάνατε. Αρκεστήκατε μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση. Θα το πληρώσετε αυτό».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέκρινε έντονα την νέα «λίστα Πέτσα» και τη συμπεριφορά των υπουργών της της ΝΔ που «ουσιαστικά κρύβει την πραγματική ιδεολογική και πρακτική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για την εκτελεστική εξουσία».

Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της βουλευτικής ψήφου από απόσταση, ο ίδιος τόνισε ότι «ο ρόλος του βουλευτή είναι στο Κοινοβούλιο».

«Δεν μπορεί ο Βουλευτής να ψηφίζει από το σπίτι του. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση. Η απόφαση για ψηφοφορία από απόσταση, ακόμα και σε περιπτώσεις άρσης ασυλίας, πιστεύω ότι υποβαθμίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com