«Κυβερνητική εμμονή σε καταστροφικές για την κοινωνία νεοφιλελεύθερες συνταγές»

0

Η Νέα Δημοκρατία προωθεί διάταξη που αφαιρεί από το ΣΕΠΕ τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου εργατικών διαφορών

Μετά τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν τις διατάξεις για απλήρωτες υπερωρίες και περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, νέα δημοσιεύματα δείχνουν την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει και διατάξεις που θα αφαιρούν από το ΣΕΠΕ τη δυνατότητα διενέργειας εργατικών διαφορών.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωράει στην πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, δηλαδή του βασικού κρατικού μηχανισμού ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και αφαιρεί ουσιαστικά ένα σημαντικό «όπλο» των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αφήνοντας τους πλήρως ανυπεράσπιστους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων διενέργειας εργατικών διαφορών από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, η προσφυγή των εργαζομένων γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη τόσο χωρικά όσο και χρονικά, καθώς οι δομές και το προσωπικό του ΟΜΕΔ σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αιτήματα εργατικών διαφορών σε όλη την επικράτεια.

Συγχρόνως αφαιρείται η πίεση της επιβολής προστίμων, που οδηγούσε συχνά στην επίλυση των διαφορών και την δικαίωση των εργαζομένων, αλλά και η συσχέτιση εργατικών διαφορών και ελέγχων, η οποία δημιουργούσε πρόσθετη πίεση στους παραβατικούς εργοδότες. Το προφανές αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης απαξίωση των εργατικών διαφορών ως εργαλείου διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων και θεσμού στήριξης των εργαζομένων.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση οδηγεί συνειδητά στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και στη λογική της εργασιακής ζούγκλας, επιδεικνύοντας ακόμα μια φορά την εμμονή της στις καταστροφικές για την κοινωνία αλλά και την οικονομία νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Ωράρια «λάστιχο», απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και περιστολή των θεσμικών μέσων διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι το ζοφερό σχέδιο κυβέρνησης – ΣΕΒ για την εργασία.

Ο κόσμος της εργασίας, τα συνδικάτα και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν θα το επιτρέψουν. Με αγώνες θα ανατρέψουν τις πολιτικές διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και φτωχοποίησης της κοινωνίας.

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com