Μια απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων

0

Με δήλωση του στις 16.9.2020, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε την υποτιθέμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων τον μήνα Αύγουστο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις. Το περιεχόμενο της δήλωσης αφορά σε μια εξόφθαλμη περίπτωση δημιουργικής λογιστικής στην εμφάνιση της πορείας των φορολογικών εσόδων, σχολιάζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Με δήλωση του στις 16.9.2020, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε την υποτιθέμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων τον μήνα Αύγουστο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις. Το περιεχόμενο της δήλωσης αφορά σε μια εξόφθαλμη περίπτωση δημιουργικής λογιστικής στην εμφάνιση της πορείας των φορολογικών εσόδων.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, έτσι ώστε να μπορεί να ασκηθεί εποικοδομητική οικονομική πολιτική, θα πρέπει το Υπ. Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός να λάβουν υπόψη τους τον δόκιμο τρόπο υπολογισμού της πορείας των φορολογικών εσόδων της χώρας.

Ενημερώνουμε λοιπόν τον κ. Σκυλακάκη ότι τα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο, και συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου -Αυγούστου 2020, εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με τον ψηφισμένο στην Βουλή Προϋπολογισμό.

Τα επίσημα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού μαρτυρούν ότι

1. για τον μήνα Αύγουστο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.382 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Η μείωση των εσόδων τον μήνα Αύγουστο, επήλθε πάρα την σωρευτική εισροή φορολογικών εσόδων από την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και τα κίνητρα για την εφάπαξ καταβολή (έκπτωση) του συνόλου του προσδιορισμένου φόρου από τους υπόχρεους τον μήνα Αύγουστο (το 2019 η πρώτη δόση έπεφτε τον Ιούλιο),

2. για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 27.009 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.633 εκατ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου. Συνολικά, η μείωση των φορολογικών εσόδων επήλθε παρά την καταγεγραμμένη, από τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, αύξηση στη χρήση ψηφιακών πληρωμών και καρτών λόγω της πανδημίας (ακόμη και πάνω από 100%) και παρά την άσκηση των ενισχυτικών οικονομικών μέτρων, που η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι επιτυχώς εφάρμοσε, για την πανδημία.

Παρά λοιπόν την ομολογουμένως καλή προσπάθεια δημιουργικής λογιστικής του κ. Σκυλακάκη στην παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, η αλήθεια είναι ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν τόσο την περίοδο Ιανουαρίου -Αυγούστου 2020 (περίοδο που περιλαμβάνει και τα στοιχεία πριν την εκδήλωση της πανδημίας) όσο και μεμονωμένα τον Αύγουστο, σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Να θυμίσουμε επίσης ότι το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση-ρεκόρ το 2ο τρίμηνο του 2020 κατά 15,2%, την μεγαλύτερη από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο δε εξαμήνου η πτώση του ΑΕΠ κατρακύλησε στο 7,9%. Η εμφάνιση της αύξησης των φορολογικών εσόδων δύο μήνες μετά, “σκοντάφτει” ακόμη και στην κοινή λογική…

Τέλος, η δήλωση του κ. Σκυλακάκη επιβεβαιώνει το συμπέρασμα μας ότι η «επιτελική» μέθοδος διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η παλιά γνωστή μέθοδος του «βλέποντας και κάνοντας». Κλασική περίπτωση, κλωτσάμε το πρόβλημα (τενεκεδάκι) παρακάτω. Έτσι μετά την «πρόβλεψη» για ύφεση το 2ο τρίμηνο που δήθεν περίμενε η κυβέρνηση, ήρθε τώρα η καλύτερη της αναμενόμενης επίδοσης στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο.

Ένα σοβαρό Υπουργείο Οικονομικών όπως απαιτούν οι συνθήκες της χώρας, οφείλει εφόσον έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, να ενημερώσει για τις νέες προβλέψεις του ώστε να υπάρχει δυνατότητα ακόμη και αυτοαξιολόγησης της πορείας της κυβέρνησης. Αντί λοιπόν να κομπάζει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, θα ήταν καλύτερα να παραδεχτεί ότι εισπράξαμε ένα μέρος από αυτά που δεν εισπράξαμε τον προηγούμενο μήνα.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com