Αλέξης Τσίπρας: Αναγκαίο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα – Ο απολογισμός της Θεσσαλονίκης

0

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και της εκτεταμένης ύφεσης, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Thessaloniki Helexpo Forum ανοίγει νέα σελίδα στο πολιτικό σκηνικό.

Με τις έρευνες κοινής γνώμης να καταγραφούν μια ραγδαία αλλαγή στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μετά το ισχυρό σοκ στην πρώτη φάση της πανδημίας και το πάγωμα που έφερε το lock down, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία και τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώνουν την αποφασιστική ανανέωση και αναδιάταξη δυνάμεων του κόμματος.

«Η συνθήκη είναι έκτακτη, η απάντηση πρέπει να είναι μόνιμη» είπε στην ομιλία του το Σάββατο όπου παρουσίασε ένα πακέτο συγκεκριμένων, κοστολογημένων και άμεσα υλοποιήσιμων παρεμβάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε απλά ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση. Εμφανίστηκε ως δυνάμει πρωθυπουργός αποπνέοντας αυτοπεποίθηση και συνεκτικό σχέδιο. «Είμαι έτοιμος, όχι από αύριο, από χθες» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα στην… μαραθώνια συνέντευξη τύπου των 4 ωρών. Ξεκαθάρισε εντούτοις ακόμα μια φορά πως δεν θα κάνει ότι ο Μητσοτάκης, να ζητάει δηλαδή εκλογές ενόσω η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές από την Θεσσαλονίκη ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή της αναδιάρθρωσης σε βάρος της κοινωνίας, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και εν τέλει της δημοκρατίας δεν είναι μονόδρομος. Η πανδημία δεν πρέπει να γίνει ευκαιρία για να εφαρμοστούν οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Με την παραδοχή πως η πανδημία έχει μεταβάλει τα πάντα και έχει γκρεμίσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και αναδείχθηκε η σημασία των ισχυρών δημοσίων συστημάτων υγείας, το ισχυρό κράτος που θα στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία, την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών – αυτοί που μιλούσαν για υψηλά πλεονάσματα τώρα λένε «ξοδέψτε για να σώσετε την οικονομία » – , τον φθηνό δανεισμό και τα 37 δις «μαξιλάρι», ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τους άξονες ενός ρεαλιστικού ριζοσπαστικού προγράμματος προς όφελος των πολλών. Μια νέα κοινωνική συμφωνία, για μια κοινωνική συμμαχία.

Η δέσμη των 11 αμέσως προτάσεων συνιστά μια εξολοκλήρου διαφορετική κατεύθυνση και στρατηγική από τα όσα εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για μέτρα ύψους 11 δια. Ευρώ , 8 δια τα έκτακτα και 3 δις τα μόνιμα- κάτω από 2% του ΑΕΠ, με επίκεντρο την δημόσια υγεία και παιδεία, την στήριξη της εργασίας και των μικρομεσαίων αλλά και των πιο αδύναμων με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης.

Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία στην οικονομία ως αιχμές στη νέα οικονομική στρατηγική του άξονα αναδεικνύονται: Το τέλος της υποχρέωσης για υψηλά πλεονάσματα, η ανάγκη να παίξει το τραπεζικό σύστημα τον ρόλο του τη στιγμή που το κενό στην ρευστότητα αγγίζει τα 15 δις στην πραγματική οικονομία. Αυτό θα γίνει μέσα από τον ισχυρό ρόλο του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα μέσω της αναπτυξιακής και μιας συστημικής τράπεζας και η μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.

Θέσεις κοστολογημένες και συγκεκριμένες. Μα κυρίως εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες. Γιατί δεν εφαρμόζονται; Διότι αυτή η διαφορά αντίληψης συνιστά ιδεολογική διαχωριστική μεταξύ των νεοφιλελεύθερων οπαδών της λιτότητας που βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία να κερδίσουν οι λίγοι και των αριστερών αξιών της δικαιοσύνης, της στήριξης της εργασίας, της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που από «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» έγιναν «ζόμπι».

Είναι ενδεικτική η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα τι θα έκανε αν ήταν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: «θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία ως ευκαιρία και θα αξιοποιούσαμε τα εργαλεία της ΕΕ για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, τους αδύναμους και μικρομεσαίους, την εργασία. Σήμερα δεν έχουμε τους περιορισμούς και έχουμε σχέδιο». Παράλληλα, οι επίσης κοστολογημένες προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία, έστω και τώρα, είναι αίτημα που ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας.

Πέραν της οικονομίας όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδήμησε το κυβερνητικό αφήγημα virtual reality, εξηγώντας λεπτομερώς και επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως πολιτική απάτη. Από τις… χλαμύδες των Μακεδονομάχων που μπήκαν στις ντουλάπες, την ισχυρή ανάπτυξη και τις πολλές θέσεις εργασίας που δεν ήρθαν ποτέ και την πλαστή πραγματικότητα που φιλοτεχνούν τα μέσα της λίστας Πέτσα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η επιβεβαίωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στην βουλή για την κύρωση των συμβάσεων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία-«περιμένω 158 «συγγνώμη» για το ψέμα, το διχασμό, το μίσος, τις επιθέσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού»- καθώς και η προαναγγελία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στην συγκρότηση κοινωνικού αλλά και πολιτικού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

ΠΗΓΗ: avgi,gr, Σπύρος Ραπανάκης

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com