ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κ. Μητσοτάκης επισφράγισε στη ΔΕΘ τα βήματα οπισθοδρόμησης και απορρύθμισης

0

Ο ταξικός τους χαρακτήρας των εξαγγελιών Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποκαλύπτει το πραγματικό πολιτικό DNA της Ν.Δ. που είναι να ωφελεί το κεφάλαιο και τους έχοντες.

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που προπαγανδίζονται αφειδώς από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα κρύβουν επιμελώς των ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και τις πραγματικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την ζωή των πολλών, τη στιγμή που η ύφεση στην ελληνική οικονομία βαθαίνει (15,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2020) και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επαναφέρει και ολοκληρώνει τις πιο σκληρές απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ναρκοθετεί την επικουρική ασφάλιση και ξεπληρώνει προεκλογικά «χρέη» στους ολιγάρχες.

Στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, τονίζει το Τμήμα Οικονομικής πολιτικής, δεν υπήρχε κανένα μέτρο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας, την αντιστροφή του κλίματος της εργασιακής ανασφάλειας, την ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας, την προοπτική εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση με κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με εξαγγελίες για βήματα οπισθοδρόμησης για την οικονομία και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος παρουσιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επαναφέρει και ολοκληρώνει τις πιο σκληρές απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ναρκοθετεί την επικουρική ασφάλιση και ξεπληρώνει προεκλογικά «χρέη» στους ολιγάρχες.

Στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, οι εξαγγελίες εμφανίζουν μικρές έως καθόλου φοροελαφρύνσεις για αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, και αρκετά υψηλότερες για τους έχοντες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εξαγγελίες προπαγανδίζονται αφειδώς από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα κρύβοντας επιμελώς των ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και τις πραγματικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την ζωή των πολλών, τη στιγμή που η ύφεση στην ελληνική οικονομία βαθαίνει (15,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2020) και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες.

Στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν υπήρχε κανένα μέτρο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας, την αντιστροφή του κλίματος της εργασιακής ανασφάλειας, την ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας, την προοπτική εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση με κοινωνική δικαιοσύνη.

Αντί αυτών, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε:

1. Την οριστική κατάργηση από 1.1.2021 της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την ένταξη των δανειοληπτών στο πτωχευτικό νομοσχέδιο, που άρει κάθε προστατευτικό πλαίσιο που είχε απομείνει για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες απέναντι στις τράπεζες και τα κάθε λογής Funds και Servicers.

2. Την επισφράγιση του σχεδίου διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης μέσω της ιδιωτικοποίησης του τομέα της επικουρικής ασφάλισης. Θυμίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ήταν μια προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ, «δώρο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται μια άναρχη μετάβαση, από το αναδιανεμητικό, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με ξεκάθαρη πρόθεση να υφαρπάξει τις εισφορές των εργαζομένων, για χάρη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, θέτοντας σε κίνδυνο όλες τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις περίπου 1 εκ. συνταξιούχων. Η εξατομίκευση του επενδυτικού κινδύνου και το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων στις χρηματαγορές, δεν έχουν σχέση με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

3. Την παράταση του αποτυχημένου προγράμματος «Συν-Εργασία», της μισής δουλειάς με μισό μισθό και της επιδότησης της ανεργίας μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας, μέτρα δηλαδή που ήδη εφαρμόζει εδώ και μήνες και που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της ανεργίας και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων. Το «Συν-Εργασία» έχει προκαλέσει οριζόντια μείωση αποδοχών έως και 20% στις αποδοχές των εργαζομένων που συμμετέχουν, ενώ πρόσφατα άρχισε να ξεχειλώνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ν.Δ, δίνοντας στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, τη δυνατότητα απολύσεων, παρά την κρατική επιδότηση.

4. Την εκ νέου παροδική αναβολή πληρωμών που το μόνο που κάνει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα για λίγους μήνες αργότερα αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος.

5. Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ευνοεί ουσιαστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις με πλήθος προσωπικού (σημειώνεται ότι το 90% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολούν 1-10 εργαζόμενους). Η αμελητέα ελάφρυνση για τους εργαζόμενους έχει ήδη εξανεμιστεί από τις μεγάλες μειώσεις μισθών, τη ελαστικοποίηση των ωραρίων και την εμφάνιση θεσμοθετημένων μορφών απλήρωτης εργασίας.

6. Το επιστέγασμα της λαθροχειρίας εις βάρος των συνταξιούχων, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, με μη απόδοση μέρους των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους, και αποκλείοντας όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους από τη λήψη έστω και ενός ευρώ αναδρομικών. Επιπλέον, τα κουτσουρεμένα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν θα προστατεύονται από κατάσχεση.

7. Την μετάθεση επιχειρηματικών χρεών μέσω της έντοκης επιστρεπτέας προκαταβολής, την ίδια δηλαδή αποτυχημένη λογική που ακολούθησε από την αρχή της πανδημίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή φορτώνει νέα δάνεια στις πλάτες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αντί για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν οι παραγωγικοί φορείς.

8. Την αναστολή, για το έτος 2021, της καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι συνταξιούχοι (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα εξαιρούνται της αναστολής. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει για ακόμη μια φορά τη διαχρονικά εμμονική στάση του απέναντι στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Από το μέτρο, μηδενικό όφελος θα έχουν όσοι έχουν εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής για αυτή την κλίμακα είναι ήδη μηδενικός!

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ευνοεί τους λίγους και δίνει ψίχουλα στους πολλούς, όπως φαίνεται από την κλίμακα που ακολουθεί:

Εισόδημα

Μηνιαίο όφελος

893

0,79

1.071

4,71

1.286

9,43

1.429

12,57

1.786

30,43

2.143

48,29

2.857

94,71

3.571

148,29

5.357

292,93

7.143

453,64

10.714

775,07

14.286

1.096,50

17.857

1.439,36

Όσο και να προσπαθούν οι επικοινωνιολόγοι της Ν.Δ και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα να παρουσιάσουν τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως τη λύση στην υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ταξικός τους χαρακτήρας αποκαλύπτει το πραγματικό πολιτικό DNA της Ν.Δ. που είναι να ωφελεί το κεφάλαιο και τους έχοντες σε βάρος των ασθενέστερων.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com