ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας: Προτάσεις για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του

0

Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στις τέχνες – Παρέμβαση και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, Άννα Βαγενά

Βασίλης Ζωγράφος: «Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για την στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού»

Εισήγηση του Συντονιστή Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, Βασίλη Ζωγράφου

Από το πρώτο διάστημα της πανδημίας, της καραντίνας και της οικονομικής κρίσης, ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ενίσχυση κλάδων εργαζομένων που η κρίση έπληξε βαρύτερα από άλλους, όπως τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση, για να καλύψει την ερασιτεχνική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, χρησιμοποίησε μια επικοινωνιακή ομίχλη, με τη σύμπραξη της πλειοψηφίας των πρόθυμων και καλοπληρωμένων μέσων ενημέρωσης, ώστε να μην αναδεικνύονται αυτά τα προβλήματα.

Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ευαισθησία απέναντι στο ρόλο που παίζουν οι καλλιτέχνες στην κοινωνία μας. Η Τέχνη δεν είναι μία υπόθεση πολυτελείας γι’ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε ακριβά μαγαζιά ή να βλέπουν παραστάσεις. Η Τέχνη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ζωής μας, της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε ψυχολογικά υγιείς και όρθιοι, να εμπνευστούμε.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, παγιδεύοντας τους κι αυτούς σε επικοινωνιακά σόου. Τους θέλουν για να τους εκμεταλλεύονται και να παίρνουν αίγλη από αυτούς. Αλλά δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν όραμα για να τους στηρίξουν».

Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι πίσω από τη σκηνή, που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους και απαιτεί από την κυβέρνηση να τους στηρίξει με άμεσα και ικανά να τους ανακουφίσουν μέτρα.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ειδικό κοινωνικό πρόγραμμα πολιτισμού για την αγορά βιβλίων, για την στήριξή του κινηματογράφου, ένα πρόγραμμα για τις δημόσιες, τις δημοτικές βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν δυνατότητες και ιδέες, οι οποίες θα μπορούσανε να υλοποιηθούν, αλλά απαιτούν την πολιτική βούληση και την κατανόηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Άννυ Ψάρρα: «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του»

Εισήγηση της Συντονίστριας του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, Άννυς Ψάρρα

Ο Πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα, αποτελούν βασικούς πυλώνες στήριξης μιας κοινωνίας σε περιόδους κρίσης, καθώς η αναγκαιότητα της τέχνης πηγάζει από την ίδια την ζωή και αποτελεί πτυχή της καθημερινότητας μας.

Δυστυχώς, ο πολιτισμός ως μη μετρήσιμο υλικό με παραγωγικό κέρδος, αντιμετωπίζεται από την σημερινή κυβέρνηση – σε περίοδο πανδημίας – με πολιτικές απαξίωσης, έλλειψης σχεδιασμού πολιτικής πολιτισμού και στήριξης των ανθρώπων της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Η ανταπόκριση της κυβέρνησης υπήρξε από την αρχή απογοητευτική καθώς η υπουργός Πολιτισμού ολιγώρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος επιβίωσης δημιουργών και καλλιτεχνών την περίοδο του lock down. Επικράτησε η προχειρότητα, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, οι καθυστερήσεις, η λήψη ανεπαρκών μέτρων, ο αποκλεισμός από την όποια στήριξη μεγάλου αριθμού εργαζομένων και τέλος η πενιχρή χρηματοδότηση που ωχριά μπροστά στις πραγματικές ανάγκες του πολιτισμού.

Η αντιφατική πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το lock down στην πρώτη φάση και το βεβιασμένο άνοιγμα των συνόρων αργότερα χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, με την πληρότητα στα αεροπλάνα 100% , στα πλοία 85%, την μείωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τελικά την απουσία ενσυναίσθησης μας έφερε ανίσχυρους μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα σχολεία με τάξεις των 25 μαθητών, η κυβέρνηση βάζει «τιμωρία» τον Πολιτισμό χωρίς καμία αιτία, όταν τα προκαθορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν υποδειγματικά σε όσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, με ακυρώσεις συναυλιών και εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν είναι «αόρατοι», αντιμετωπίζουν ένα επείγον ζήτημα επιβίωσης. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για όλη την καλλιτεχνική κοινότητα καθώς πίσω από τα φώτα της σκηνής, εργάζεται πλήθος ανθρώπων. Μαζί με αυτούς, κινδυνεύει η ίδια η πολιτιστική δημιουργία και έκφραση, σε μια περίοδο μάλιστα πολύπλευρης κρίσης όπως η σημερινή, η τέχνη ως κοινωνικό αγαθό και «εργαλείο» συνοχής μιας κοινωνίας που πλήττεται, επιβάλλεται να στηριχτεί από την πολιτεία.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός της σημερινής κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, αντί να ενισχύσουν την σύζευξη Παιδείας & Τέχνης, πέταξαν εκτός του σχολικού ωρολογίου προγράμματος τα μαθήματα τέχνης. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί πως η Ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από πολίτες κοινωνούς της κουλτούρας της αισθητικής και της τέχνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή επεξεργάστηκε και κατέθεσε ευρεία δέσμη προτάσεων για την ουσιαστική στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τον πολιτισμό οι επιλογές της, καλούμε την κυβέρνηση τουλάχιστον να διασφαλίσει τα παρακάτω:

ü Αποζημίωση για τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές των παραστάσεων που ακυρώθηκαν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά.

ü Πραγματοποίηση των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων και των Φεστιβάλ με παράλληλη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

ü Έγκαιρη διαμόρφωση πλαισίου υγειονομικών κανόνων για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον Πολιτισμό, τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

ü Διαρκές καθεστώς στήριξης για το σύνολο των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του Πολιτισμού μέσα στο αναπόφευκτα συρρικνωμένο τοπίο του επόμενου διαστήματος.

ü Ταυτόχρονα, φέρνουμε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας ειδική συνεδρίαση της αρμόδια επιτροπής με την παρουσία των ειδικών επιστημόνων, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Τέλος, κοινωνία και πολιτεία οφείλουν να σταθούν δίπλα στους ανθρώπους της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και δημιουργίας, στηρίζοντας το πολύμορφο και δημιουργικό όραμά τους.

Το αύριο του πολιτισμικού χάρτη της χώρας, δεν μας επιτρέπει να επιτρέψουμε την συνέχιση της αγωνίας για επιβίωση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού.

Δήλωση της Άννας Βαγενά για την συνέντευξη Τύπου στις 9/9/20 με θέμα οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό

Στον τομέα του Πολιτισμού, όπως και στους άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε για την κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας και των συνεπειών της, την ίδια πολιτική που στηρίχθηκε κυρίως σε επικοινωνιακά τερτίπια. Με λίγα λόγια ανακοινώνοντας συνεχώς οικονομικά μέτρα με βαρύγδουπο τρόπο, τα οποία σπανίως φτάνουν στους πραγματικούς της αποδέκτες, σ’αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επλήγησαν και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αναφέρομαι αναλυτικά:

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ήταν ένας δούρειος ίππος για να δοθούν χρήματα στους ημετέρους μέσω των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Όσο για την έκτακτη ενίσχυση των 2.000 ευρώ λόγω covid 19 που θα έπαιρναν οι ΑΜΚΕ (Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες) οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και η οποία έχει ανακοινωθεί από τον Απρίλιο μήνα ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί προς αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτά τα 2.000 ευρώ υποτίθεται ότι θα κάλυπταν μέρος των παγίων εξόδων αυτών των επιχειρήσεων. Ηδη διανύουμε τον 6ο μήνα οικονομικών επιπτώσεων λόγω της πανδημίας, το 2ο κύμα της πανδημίας είναι πραγματικότητα και αυτά τα χρήματα δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί.

Ας σημειωθεί ότι αυτές οι εταιρείες μέσω των οποίων κυρίως παράγεται η πολιτιστική δημιουργία στον τόπο μας δεν πήραν καμία άλλη έκτακτη επιχορήγηση λόγω πανδημίας ούτε καν είχαν πρόσβαση στην περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ακόμη όπως επισήμανα στην ερώτησή μου προς τον αρμόδιο Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει ακόμα εκδοθεί υγειονομικό πρωτόκολλο για τις συνθήκες με τις οποίες θα λειτουργήσουν οι χειμερινοί χώροι πολιτισμού με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να προγραμματίσουμε τις θεατρικές μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, άρα ακόμα μια φορά οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι αόρατοι/ανύπαρκτοι για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πολιτισμός είναι μόνο στα λόγια, η “βαριά βιομηχανία” στη χώρα μας.

Με την ευκαιρία αυτής της δήλωσής μου θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά λύπη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στις Μυκήνες από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενώ μεγάλα ξένα ΜΜΕ διέκοψαν τη ροή του προγράμματός τους την Κυριακή 30/8/20 για να ανακοινώσουν την είδηση, τα δικά μας «μπουκωμένα» από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ την πέρασαν στα ψιλά, η δε Υπουργός Πολιτισμού σε δήλωσή της είπε ότι, οι επισκέπτες το πολύ πολύ να βλέπουν λίγα μαυρισμένα χόρτα, δήλωση προσβλητική για έναν από τους κορυφαίους παγκόσμια αρχαιολογικούς χώρους. Οι Μυκήνες όπως και άλλοι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου φέρουν ένα βαθύ συμβολισμό. Αυτόν τον συμβολισμό και αυτό το μέγεθος απαξιώνει η δήλωση της κυρίας Υπουργού.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com