Δημ. Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε κόμμα κανονικής εναλλαγής, αλλά κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού

0

Ακούστε την πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Στην πρώτη του παρουσία στα ΜΜΕ μετά την ανάδειξή του στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλάει Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη εφ` όλης της ύλης και αναλύει την βούληση όλων για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, εργατικό και βαθιά ριζοσπαστικό.

«Δεν είμαστε ένα κόμμα της κανονικής εναλλαγής, αλλά κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού»

Το πρώτο και βασικό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι μετά την πανδημία ο κόσμος έχει ήδη μετασχηματιστεί, οι κοινωνίες και οι τρόποι επικοινωνίας των ανθρώπων, η πολιτική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Μία επιστημονική λύση, ένα εμβόλιο δεν θα μας επιστρέψει στο business as usual, έχουν ήδη επισυμβεί μεγάλοι μετασχηματισμοί που θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε. Αλλού να αντιστεκόμαστε, αλλού να προσαρμοζόμαστε. Είναι μία κρίση που προστίθεται στην κρίση αντιπροσώπευσης, της πολιτικής και των κομμάτων, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την δουλειά για τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να κατανοήσουμε αυτούς τους μετασχηματισμούς, να κάνουμε πολιτική για μία ριζοσπαστική εναλλακτική μέσα σε αυτή την «νέα κανονικότητα», της κοινωνικής αποστασιοποίησης, των περιορισμών στον τρόπο που συναντώνται και μιλούν οι άνθρωποι, να αντιδρούν και να διαδηλώνουν. Ο ψηφιακός κόσμος μπήκε με μεγάλη ένταση στην ζωή ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα. Όλα αυτά μετασχηματίζουν και την πολιτική.

Σε αυτή την φάση, σημείωσε, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιχειρείται μία διεύρυνση και ένας μετασχηματισμός για να αντιστοιχίσουμε την πολιτική επιρροή του με την κοινωνική του επιρροή. Όταν έγινε ο «σεισμός» του 2012. όταν ρευστοποιήθηκε όλο το πολιτικό σκηνικό και έγινε η κοσμοϊστορική πολιτική ανατροπή, η πρώτη στιγμή και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε να έχει μία πολιτική επιρροή της τάξης του 28%, μετά έγινε 35%, 36%. Ένα κόμμα αυτών των ποσοστών πρέπει στην κοινωνία να έχει αντίστοιχη επιρροή και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της διεύρυνσης και της στρατηγικής σύλληψης που έχουμε συλλογικά κάνει τον τελευταίο χρόνο. Η αντιστοίχιση της επιρροής αφορά τους μαζικούς χώρους, τους συνδικαλιστικούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τις επιστημονικές ενώσεις, ακόμη και το σε πολύ σοβαρή κρίση φοιτητικό κίνημα, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν οι οργανωμένοι κοινωνικοί θεσμοί της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά δεν εξαντλούν την κοινωνική πραγματικότητα. Υπάρχουν ροές ανθρώπων, αντιστάσεις, κινήσεις, προσδοκίες, ημιοργανωμένες καταστάσεις που δεν «κατοικοεδρεύουν» εντός των οργανωμένων θεσμών. Αυτό το δεύτερο πεδίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Για την φράση που επανέλαβε στην ομιλία του, ότι η απαίτηση της Ιστορίας και η δική μας βούληση είναι για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, εργατικό και βαθιά ριζοσπαστικό, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτή η πολιτική ταυτότητα που προβάλλει τον κοινωνικό μετασχηματισμό αντί της λογικής της εναλλαγής πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία, οριοθετεί και προσδιορίζει το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι, ο ίδιος. Περιγράφει την συλλογική μας βούληση, όπως ανέλυσε:

  • «μαζικό» για να αντιστοιχηθεί η κοινωνική μας δύναμη με την πολιτική μας επιρροή
  • «λαϊκό» για να εκφράζονται οι κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών
  • «εργατικό», γιατί είναι όρος που πλέον αρμόζει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις δυνάμεις που εκφράζει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, γιατί από το 2015 έβαλε στο επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα, την αγορά εργασίας, τον μισθό, γιατί πήρε πρωτοβουλίες μοναδικές στην Ευρώπη που αντέστρεφαν μία τάση εργασιακής απορρύθμισης και μειώσεων μισθών, που αργότερα ακολούθησε και η Ισπανία και η Πορτογαλία
  • «βαθιά ριζοσπαστικό», που δεν θέλει απλώς να διαχειριστεί το υπάρχον

https://www.facebook.com/watch/?v=759235224642440&extid=N6AlppanOpMlJb77

Πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com